AB Ukrayna vatandaşlarına vizesiz seyahati kabul etti

AB Konseyi, Ukrayna vatandaşlarına Schengen ülkelerine vizesiz seyahati öngören kararı onayladı.

Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna arasında Rusya’nın itirazlarına rağmen var olan yakınlaşma bir adım daha ileriye götürüldü. 

Bu Perşembe günü toplanan AB Konseyi’nde, Ukrayna vatandaşlarının 90 güne kadar vizesiz seyahat etmesine imkan sağlayacak uygulama kabul edildi. Konsey’in ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kararı imzalaması ardından uygulama 20 gün içinde resmen yürürlüğe girecek.

FRANSA VE ALMANYA’NIN ÇEKİNCELERİ NEDENİYLE GECİKTİ

Avrupa Birliği Konseyi’nin aldığı kararla 45 milyon kadar Ukrayna vatandaşı vize talep etmeden Schengen ülkelerine seyahat edebilecek. AB ülkeleri dışında İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre de Schengen’e dahil iken, Britanya ile AB üyesi olan ancak Schengen’e taraf olmayan İrlanda bu kapsam dışında bırakıldı.  

AB’nin vizesiz seyahat karşılığında Ukrayna’dan talep ettiği reformlar arasında iş dünyasında cinsel eğilimleri nedeniyle bireylere yönelik ayrımcılıkları önlemeye yönelik yasanın da olduğu bir dizi ‘reform’ bulunuyordu.

Brüksel’deki AB kaynaklarının verdiği bilgilere göre, Komisyon’un 2 yıl önce olumlu görüş bildirdiği vizesiz seyahat uygulamasına Fransa ve Almanya tarafından zorluk çıkarılıyordu. Bu iki ülke, vizelerin kaldırılmasıyla Ukrayna’dan yoğun bir göçün yaşanmasından endişe ediyorlar.

TÜRKİYE’DE HÜKÜMET ‘HAZİRAN 2016’DA VİZESİZ SEYAHAT’ SÖZÜ VERMİŞTİ

AB’nin Ukrayna vatandaşlarına tanıdığı vizesiz seyahat uygulaması Kiev yönetimi açısından ‘önemli bir başarı’ olarak görülüyor. AB’nin Rusya’yla yaşadığı anlaşmazlıkların başında gelen Ukrayna’da 2014 yılında göreve gelen Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, selefi Viktor Yanukoviç’in devrilmesi ardından AB yanlısı seçilmişti.

AB son olarak Mart ayı sonunda Gürcistan vatandaşlarına da vize muafiyeti getirecek uygulamayı kabul etmişti. Kosova ve Türkiye ise henüz beklemede.

Türkiye’de 2015 yılındaki mülteci göçünü fırsat bilen AKP hükümeti, Mart 2016’daki mülteci anlaşmasını vize serbestisine karşı tehdit aracı olarak kullanmıştı. Dönemin Başbakanı Ahmet Davudoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, vize muafiyetinin Haziran 2016’da başlayacağını iddia etmişti. Ancak AB’nin en başından beri ‘Terörle Mücadele Yasası’ ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıları da içeren birçok başlıkta iyileştirmelere gidilmesini şart koştuğu ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin vize serbestisi gerekli koşulları yerine getirmeyi reddetmesi ve ülke içerisinde benzeri görülmemiş bir baskı kampanyası başlatması nedeniyle, bu tedbir hayata geçirilmedi.