AB ve ABD’den Türkiye’ye uyarı

AB ve ABD’den Türkiye’ye uyarı

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik devletleri yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra AKP hükümetinin yargıya müdahalesi ve kendilerine yönelik suçlayıcı açıklamaları konusunda uyardı.

Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri ve Ankara Büyükelçisi'ni suçlayıcı açıklamaları ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ilişkilerin zarar görebileceği uyarısında bulundu.

Hürriyet’e açıklamalarda bulunan ve adını vermeyen yetkili  “Biz tansiyonu yükseltmek istemiyoruz. Bunun sonuçları olur” diyerek uyardı. Yetkili, birçok alanda devam eden Türk-Amerikan işbirliğinin yanı sıra, bu tür açıklamalar nedeniyle Türkiye’de oluşacak anti-Amerikancı havanın da yönetimin en büyük kaygılarından biri olduğunu belirtti.

Amerikalı yetkili, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve Ankara’daki Türk yetkililer nezdinde ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve ABD’ye yönelik suçlamalardan duyulan rahatsızlığın Ankara’ya aktarıldığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Noel Clay ise Ricciardone’ye yönelik eleştirilerle ilgili yaptığı açıklamada, “Türk medyasının bazı unsurları tarafından büyükelçimize, uluslararası medya temsilcilerine ve Amerikalı birey ve zümrelere yönelik devam eden yanlış ve karalayıcı saldırıları son derece rahatsız edici buluyoruz. Umarız, Türk hükümeti bu saldırıları doğru kabul etmez ve kınar ve hayati ölçüde önemli olan ilişkimizi partizan politik çabalardan sıyırır” diye konuştu.

AB’DEN YARGIYA MÜDAHALE UYARISI

 Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’de Pazartesi günü sözcüsü aracılığıyla bir açıklama yaparak Erdoğan’ın AB'nin yargı bağımsızlığının garantisi olan kurallarını doğrudan ihlal ettiğini vurguladı ve bunun Türkiye'nin AB üyeliği için en önemli koşullardan biri olduğunu hatırlattı.

İngiliz Telegraph gazetesinin verdiği bilgilere göre Füle’nin sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklama şöyle: "Polis müdürlerinin kovulması ve polise soruşturmalar konusunda üstlerine bilgi verme zorunluluğu getirilmesi, soruşturmaların bağımsızlığı, verimliliği ve tarafsızlığı ile güçler ayrılığı konularında ciddi kaygılar yaratıyor. Bu durum AB'nin daha önce tavsiye ettiği gibi düzgün bir adli polis sistemi kurulması ihtiyacının altını bir kez daha çizmektedir."

Türkiye'deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ardından ABD'nin bu operasyonların arkasında olduğu  ve ABD Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone'nin 17 Aralık'ta AB Büyükelçileri ile biraraya geldiği yönünde iddialar ortaya atılmıştı.  Ricciardone'nin "İran'a uyguladığımız ambargoyu Halk Bankası ile kaldırdılar. Bunu engellemek için harekete geçtik. Bugünden sonra İmparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz" dediği iddia edilmişti. Ricciardone, bu iddiaların ardından yaptığı açıklamada ABD'nin devam eden yolsuzluk operasyonuyla hiçbir şekilde ilgisi olmadığını söyleyerek "ABD ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliği iki ülke için de hayati öneme sahiptir. Hiç kimse Türk-Amerikan ilişkilerini böyle asılsız iddialarla tehlikeye atmamalıdır. Böyle bir toplantı yapılmadığı gibi, haberlerde ortaya atılan iddiaların tümü tamamen yalan ve iftiradır" demişti.