AB’ye benzinde ‘mülteci harcı’ önerisi

Geçtiğimiz yıl 1 milyonun üzerinde mültecinin giriş yaptığı Avrupa Birliği (AB), mültecilerden kaynaklı mali giderleri karşılamak için finansman arayışında.

Geçtiğimiz yıl 1 milyonun üzerinde mültecinin giriş yaptığı Avrupa Birliği (AB), mültecilerden kaynaklı mali giderleri karşılamak için finansman arayışında. Almanya’dan ise AB’ye ‘benzinde mülteci harcı’ önerisi geldi.

Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, mülteci krizi nedeniyle ek giderlerin oluştuğunu söyledi. AB ülkelerinin Schengen sınırlarını korumak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğini kaydeden Schäuble, bunun ise maddi imkansızlıklar nedeniyle başarısız kalmasının kabul edilemeyeceğini savundu.

AB genelinde benzin satışlarında ‘mülteci harcı’ uygulaması talep eden Alman Maliye Bakanı, harcın miktarına ise değinmedi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Schäuble’nin bu önerisine partisinin Başkan Yardımcısı Julia Klöckner’den olumsuz yanıt verildi. Klöckner, Almanya’da rekor düzeyde vergi alımı olduğunu ve federal bütçenin fazlalık verdiğini de hatırlattı.

Benzer şekilde, Alman Otomobil Sürücüleri Derneği (ADAC) tarafından yapılan açıklamada da, böylesi bir önerinin kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Başta Yunanistan krizindeki katı tutumu olmak üzere AB içinde ‘kemer sıkma politikalarının temsilcisi’ olarak bilinen Wolfgang Schäble’nin önerisinin son aylarda düşen benzin fiyatlarıyla da alakası var. 5 yıldan aradan sonra ilk kez 1 euro sınırının altına düşen benzine mülteci harcı getirmek istemesi de Schäuble’nin bilinen bu kimliğiyle uyum içinde.