Abbas: ABD'nin Filistin haritası ‘İsviçre peyniri’ gibi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ABD ve İsrail’in Filistin için öngördüğü devletin “İsviçre peyniri” gibi olduğu tepkisinde bulundu ve planı reddetti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuşan Mahmud Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail-Filistin sorununa çözüm adı altında hazırladığı planı reddetti.

Bu projenin Filistin halkına egemenlik tanımadığını belirten Abbas, “Amerikan-İsrail planını reddediyoruz” dedi.

Abbas, bu planın “Filistinlilerin meşru haklarını zan altına aldığını” ifade ederken, “İşte bize verecekleri devlet” diyerek elindeki bir haritayı gösterdi.

Filistin Yönetimi Başkanı, “Bir İsviçre peyniri gibidir. Bu planı reddediyoruz çünkü Doğu Kudüs Filistin’in parçası olarak yer almıyor ve bu bile reddetmek için yeterli” diye konuştu.

Planın Filistin’i parçalara bölünmüş, hava sahası denetimi olmayan, deniz denetimi olmayan bir devlete dönüştüreceğini söyleyen Abbas, Güvenlik Konseyi’nin 15 üye ülkesinin temsilcilerine bakarak “Hanginiz böyle bir devleti kabul edecek?” diye sordu. Abbas, yaşanan durum için “Apartheid” nitelemesinde bulundu.

13 milyon Filistinli için “adil bir barıştan yana” olduğunu belirten Abbas, Amerikan planını eleştiren bir karar tasarısı için oylama yapılmasından da vazgeçti. Diplomatlara göre ABD’nin baskısı nedeniyle, Abbas Güvenlik Konseyi üyeleri arasında tasarının geçmesi için yeterli destek bulamadı.