ABD : 1,5 yılda 26 bin DAİŞ çetesi öldürüldü

Başta Kürtler olmak üzere karadaki yerel güçlerden ağır darbeler alan DAİŞ çetelerinin koalisyon ülkelerinin hava saldırılarında da 25 bin civarında üyesini kaybettiği bildirildi.

Başta Kürtler olmak üzere karadaki yerel güçlerden ağır darbeler alan DAİŞ çetelerinin koalisyon ülkelerinin hava saldırılarında da 25 bin civarında üyesini kaybettiği bildirildi. Çetelerin ekonomi ayağına da ciddi darbeler vurulduğu belirtiliyor. 

CNN televizyonuna konuşan ABD’li bir askeri yetkili, koalisyon ülkeleri tarafından DAİŞ’e karşı düzenlenen saldırılarda 1,5 yıllık sürede 26 bin çetenin öldürüldüğünü söyledi. Bu sayının Irak ve Suriye’deki saldırılara dair olduğunu kaydeden yetkili, bunun bir tahmin olduğunu da belirtti. 

2014 yılında ABD öncülüğünde DAİŞ’e karşı kurulan uluslararası koalisyonun hava saldırılarının bilançosuna ilişkin değişik rakamlar veriliyordu. Mart 2015’teki bir beyanatta 8 bin 500 DAİŞ üyesinin öldürüldüğü kaydedilirken, bu sayının 2015 sonunda 20 bine ulaştığı bildirilmişti. 

DAİŞ çetelerine karşı karadaki en önemli gücün ise YPG ve öncülük ettiği Suriyeli örgütlerin yanı sıra Irak’taki bazı gruplar gösteriliyordu. 

Öte yandan son aylarda Rojava, Suriye ve Irak’ta ciddi darbeler alan DAİŞ çetelerinin ekonomik olarak da zayıfladığı bildiriliyor. Batılı ülkelere sığınan Rakka’lı sivillerin verdiği bilgilere göre, petrol gelirlerinden mahrum kalan çeteler hapishanelerdeki suçluları para karşılığı serbest bırakmaya başladılar. 

Çetelerin finansman kayıplarını karşılamak için petrol, gaz ve şeker gibi temel ihtiyaç ürünlerine yüksek oranlarda zamlar yaptıkları da iddia ediliyor.