ABD-Çin ilişkileri ‘yumuşama’ yolunda!

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Pekin’e yaptığı dört günlük ziyaretin ardından ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin artık “sağlam temelleri” olduğunu söyledi.

ABD ile Çin arasında önemli siyasi ve ekonomik anlaşmazlıklar devam etse de, Hazine Bakanı Janet Yellen, dört günlük Çin ziyareti ardından “kararlı bir iyimserlik” gösterdi.

Yellen’in ziyareti perşembe günü başladı. Yelen, bu ziyaret sırasında Başbakan Li Qiang'ın da aralarında olduğu çok sayıda üst düzey hükümet yetkilisi tarafından kabul edildi.

Pazar günü ABD büyükelçiliğinde bir basın toplantısı düzenleyen Yellen, "Genel olarak, iki gün boyunca toplam on saat süren ikili görüşmelerimin ABD ile Çin arasındaki ilişkileri sağlam temeller üzerine kurma çabalarımızda ileriye doğru bir adım olduğuna inanıyorum” dedi.

Yellen, 2021’de göreve başladığından bu yana ilk kez Çin’i ziyaret ediyor. Bu ziyaretten birkaç hafta önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin’e ziyarette bulunmuştu. Yapılan görüşmeler, Joe Biden yönetimindeki ABD’nin Çin ile gergin olan ilişkileri bir istikrara kavuşturma niyeti olarak değerlendiriliyor.

Yellen, basın toplantısında üst düzey temasların "hayati" önemini vurgulayarak, "Her iki ülkenin de bu ilişkiyi sorumlu bir şekilde yönetme yükümlülüğü var: birlikte yaşamanın ve küresel refahı paylaşmanın bir yolunu bulmak” dedi.

Yellen, "Dünyanın iki ülkemizin gelişmesi için yeterince büyük olduğuna inanıyoruz" diye ekledi.

Resmi haber ajansı Yeni Çin ise Janet Yellen ile Başbakan Yardımcısı He Lifeng arasındaki görüşmede "küresel zorluklarla yüzleşmek için iletişim ve işbirliğini güçlendirme" konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Ancak yine de kat edilecek yolun halen uzun olduğu belirtiliyor. ABD Hazine Bakanı, iki ülke arasında "önemli anlaşmazlıklar" olduğunu kabul etti, ancak Pekin'deki görüşmelerin "doğrudan, önemli ve verimli" geçtiğini vurguladı.

ANLAŞMAZLIK NOKTALARI

İki ülke arasında ana sürtüşme noktalarından birini, özellikle yarı iletkenler oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri, Çinli şirketlerin çipler de dahil olmak üzere Amerikan teknolojileri tedarikini kesmek için kısıtlamalar getirmeye karar verdi. Ancak bu alanda özerkleşmek isteyen Çin, Amerikan önlemlerinin kendi gelişimini engellemeyi ve Amerikan üstünlüğünü sürdürmeyi amaçladığına inanıyor.

ABD Hazine Bakanı, “Bu eylemlerin basit ulusal güvenlik kaygılarıyla motive edildiğini not etmek önemlidir. Bunları ekonomik bir avantaj elde etmek için kullanmıyoruz” diyerek, gerilimi yatıştırmaya çalıştı.

Bununla birlikte ABD’nin ulusal güvenliğini korumak için “hedefli eylemler” gerçekleştirmeye devam edeceğini belirten Hazine Bakanı, bunların "şeffaf bir şekilde" uygulanacağına dair güvence verdi.

Yellen ayrıca Çin'de son aylarda şirketleri hedef alan baskınlar ve soruşturmalara atıfta bulunarak, Washington'un Pekin'in "haksız ticaret uygulamaları" ve "Amerikan şirketlerine karşı son zamanlarda artan zorlayıcı eylemler" hakkındaki "ciddi endişelerini" dile getirdi.