ABD'de katliam ardından silah satışında patlama

ABD'de katliam ardından silah satışında patlama

Amerika’da 20’si çocuk olmak üzere 26 kişinin katledildiði Newtown saldırısı ardından silah satışlarında patlama yaşandı. Katliamın temel sorumlusu da geliştirilen bu silah baðımlılıðı olarak görülüyordu.

14 Aralık günü ABD’nin kuzey doðusundaki Connecticut Eyaleti içerisinde yer alan Newtown’daki Sandy Hook ilkokuluna yapılan silahlı saldırıda 20 çocuk ve 6 kadın öldürüldü. Saldırgan muharebe silahı ile çocukları taramıştı.

Bu saldırı ardından ABD’deki bireysel silahlanma ve silah şirketleri sorgulanmaya başlarken, otomatik silah ve yüksek kapasiteli şarjörlerin yasaklanma ihtimaline karşı silah satışlarında patlama yaşandı. ABD Başkanı Barak Obama Kongre’ye yaptıðı çaðrıda otomatik silahlar ve yüksek kapasiteli şarjörlerin yasaklanması için yasa çıkarılmasını ve alıcının sicili araştırılmadan silah satışına geçit veren hukuksal boşlukların doldurulmasını istedi.

310 MÝLYON ATEŞLÝ SÝLAH DOLAŞIMDA

Dünyanın en büyük savaş malzemesi ve aksesuarları saðlayıcısı şirketten Peter Brownel, Newtown katliamından beri şarjör taleplerinin görülmemiş bir düzeye yükseldiðini belirterek, üç günde yapılan şarjör satışının üç buçuk yıldakinden fazla olduðunu söyledi.

Yerel gazeteler kırsal alanda da silah fuarlarındaki silah satışlarının arttıðını bildirdi. Bu durum hemen hemen her tarafta yaşandı.

ABD’de yaklaşık 310 milyon ateşli silah dolaşımda bulunuyor. Bu da her bir vatandaşa bir silah düştüðü anlamına geliyor. Amerikalıların kurşunla ölme olasılıðı, kalkınmış diðer ülkelere oranla 20 kat daha fazla. ABD’de silah pazarını 300 dolayında silah ve savaş malzemeleri üreticisi şirketler paylaşıyor. Her yıl 7 milyar dolarlık bir iş hacmi gerçekleşiyor.

KURŞUN GEÇÝRMEZ ÇANTALAR

Çocukların korunması için güvenlik ekipmanlarının satışlarında da artış yaşandı. Özellikle kurşun geçirmez öðrenci çantalarının satışındaki artış dikkat çekiyor. “Amendment II” şirketinin müdürü Richard Craig, “Newtown trajedisi ardından, satışlarımızı on kart arttı” dedi.

HERKES SÝLAH SATIN ALIYOR

ABD’de insanların en fazla silahlı olduðu Florida eyaletinde, Newtown katliamı ardından silah maðazaları rekor düzeyde satış yaptı. 19 milyon nüfuslu eyalette verilen silah taşıma ruhsatları 1 milyonu aştı. Miami’de bir ateşli silah markasının sahibi Dave F. Johnson, “Yeni kısıtlamalar korkusuyla herkes silah satın alıyor” dedi.

Katliam ardından silahlara ilişkin yoðun tartışmalar yürütülüyor. Bir çok Hollywood starı ve demokrat seçilmişler tarafından desteklenen Kaliforniya eyaletinden demokrat kadın senatör Dianne Feinstein, tüfek ve 10 kurşundan fazla kapasiteli şarjörlerin yasaklanması için Ocak başında bir tasarı sunacak. Büyük silah lobisi National Rifle Association (NRA) silahlara ilişkin yeni düzenlemeye destek olmayacaklarını açıklarken, okulların önüne polis koyulmasını önerdi.