ABD'de petrol konvoyu alev aldı, bir şehir tahliye edildi

ABD'de petrol konvoyu alev aldı, bir şehir tahliye edildi

Amerikalı yetkililer, petrol taşıyan bir tren ile bir başka konvoyun çarpışması ardından Kuzey Dakota'nın küçük bir kentinin tahliyesi için talimat verdi. Yaşanan kazada bir dizi patlama meydana gelirken, kent üzerinde siyah dumanlar yükseldi.

Çarpışma 2 bin 300 nüfuslu Casselton'a 1 km mesafede yaşandı. Petrol taşıyan bir tren ile başka bir konvoyun çarpışması sonucu bir dizi patlama meydana geldi. Siyah kalın dumanların yükseldiği kazada yaralanan olmadı. Ancak yetkililer bu küçük kentin tahliyesine karar verdi.

Bu kaza giderek artan kaya gazı petrolünün taşındığı demiryolu güvenliğine ilişkin soru işaretlerini besledi.

Kuzey Dakota petrol boru hattı otoritesi, demiryolu ile petrol sevkiyatının Ekim 2012 ile Ekim 2013 arsında yüzde 67 arttığını belirtti. Bu artışın Bakken kuyularındaki gelişmeyle ifade ediliyor. Son yıllarda kuyu açmak için kullanılan yeni teknik sayesinde bu gelişme yaşandı. Petrolün üçte ikisi demiryolu ile taşınıyor.

Ancak çok hafif ve yüksek derecede yanıcı olan bu petrol  geçen yaz Quebec'teki Lac-Megantic ölümcül kazasından bu yana kendisinden bahsettiriyor.  Tanker vagonlarla yüklü trenin raylardan çıkması sonucu yaşanan kazada 47 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca ev yok olmuştu.

Bunun üzerine Kanada Ulaşım Güvenliği Bürosu, petrolün vagon-tankerlerle taşınması fırsatını sorgulamaya başladı ve "çok patlayıcı" olarak nitelendirdi.