ABD ile Çin arasında Güney Çin Denizi gerginliği

ABD, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Güney Çin Denizi’ndeki askeri varlığını giderek arttırmasının ‘karşılıksız kalmayacağı’ uyarısında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) dış ticaret üzerinden açıkça baskıyı arttırdığı Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki birçok adacıkta deniz kuvvetlerine ait üsler inşa etmesine karşı sert tutumu biliniyor. Çin’in  her yıl 5 trilyon dolarlık ticari ürün geçişi yaşanan bu denizdeki egemenlik iddiası, ABD’yi tedirgin ediyor.

Çin’in hak iddiasına karşı denize kıyısı bulunan Filipinler, Brunei, Malezya, Tayvan ve Vietnam’ın tepkili oldukları biliniyor.

Konuya ilişkin CNBC kanalında yer alan haberde, Çin’in Spratleys adalarında bulunan üç alana gemilere karşı kullanılan füzeler ile yerden havaya fırlatılan füzelerden yerleştirdiği iddia edildi. Haberde, Çin’in hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’ne ilk kez bu tür füzelerden yerleştirdiği belirtilirken, söz konusu bilgilerin Amerikan gizli servislerinin raporlarına erişimi olan bir kaynak tarafından verildiği kaydedildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise, Güney Çin Denizi’nin giderek daha fazla Çin’in askeri faaliyetlerine sahne olduğunu bildiklerini söyledi. ABD’nin konuya ilişkin çekincelerini doğrudan Çin yönetimine ilettiğini kaydeden Sanders, “Bunun kısa ve uzun vadede sonuçları olacak” şeklinde uyarıda bulundu. Ancak Sanders, ‘bu sonuçların’ ne olacağına açıklık getirmedi.

Güney Çin Denizi’ne ilişkin bu haberin hemen öncesinde ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’le ekonomik ilişkilere dair dikkat çeken bir açıklaması olmuştu. Trump, iki ülke arasında başlayan ekonomik müzakerelerin önemine vurgu yaparken, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile olan ‘iyi ilişkileri’ öne çıkarmıştı.