ABD ile Rusya arasında 'kara liste' savaşı

ABD ile Rusya arasında 'kara liste' savaşı

ABD'nin insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle Rusya'lı 18 kişinin isminin yer aldığı Magnitski listesinin ardından Rusya da 18Amarikalı'nın ismini kara listeye aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın bugün yayınladığı kara listede "insan hakları ihlallerine karışmış" 18 Amerikalının ismi yer alıyor.  

Ria Novosti'nin haberine göre bakanlığın sözcüsü Alexandr Lukaçeviç, "Magnitski isimli saçma yasaya uygun olarak mali ve vize yaptırımlarının hedefi olacak Rus vatandaşlarının isminin ABD tarafından yayınlanmasını üzüntü ile" karşıladıklarını söyledi.

Rusya'nın "içişlerine karışılmasına" karşı harekete geçtiklerini belirten Lukaçeviç, "Rus Dışişleri Bakanlığı, insan hak ve özgürlükleri, Rus vatandaşlarının hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmesine karışan kişilere karşı alınacak tedbirler konusundaki yasa uyarınca Rus topraklarına girişi bundan böyle yasaklanacak olan Amerikalılara ilişkin kara bir liste yayınladı" dedi.

Sözcü, Amerikan listesinin "keyfi" yazımından farklı olarak, kendi listelerinin herşeyden önce Guantanamo özel cezaevine tutuklu gönderilmesi ve işkencenin yasallaştırılması, Rus vatandaşlarının üçüncü ülkelerde alıkonulması ve tutuklanması ile yaşamları ve sağlıklarına zarar verilmesine karışanları içerdiğini belirtti.

Lukaçeviç, "Biz liste savaşına karşıyız ama açık bir şantajı görmezden gelemeyiz. Washington'un siyasetçileri Rusya'ya karşı dikta politikasının bir yere götürmeyeceğini anlaması gerekiyor" diye ekledi.

Amerikan Maliye Bakanlığı Cuma günü Magnistski isimli bir liste yayınladı. Washington'a göre bu liste, vergi kaçırmadan dolayı tutuklanan ve Moskova'nın bir cezaevinde sağlık tedavisi görmediği için ölen Hermitage Capital Management yatırım fonları hakimi Sergey Magnitski'nin ölümüne karışan 18 Rus'un ismi yer alıyor. Bakanlık sitesinde yayınlanan listede üst düzey memurların isimleri yer almıyor ancak Amerikan yetkililerine göre listenin bir de gizli kısmı var.