ABD Rusya’nın Baltık hamlelerine karşı uyardı

ABD ile Rusya dışişleri bakanları bugün gerçekleştirdiği görüşmede özellikle Suriye krizini görüşürken, Pentagon’dan Baltık Denizi’ndeki Rus etkinliğine karşı uyarı geldi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı James Mattis, Rusya’nın Baltık Denizi’ne yerleştirmeyi planladığı İskender adlı füze sisteminin bölgedeki ‘istikrarı bozacağı’ uyarısında bulundu.

ABD’nin buna karşı Baltık Denizi’ndeki NATO manevraları için füze savunma sistemleri gönderebileceğini söyleyen Mattis, Rusya’nın benzeri girişimlerinin tümünün ‘istikrar bozucu’ olacağını savundu. Litvanya ziyareti sırasındaki bir konferansta konuşan Mattis, NATO’nun bölgeye yerleştireceği sistemlerin ise tümüyle ‘savunma amaçlı’ olacağını iddia etti.

Rusya’nın Eylül ayında Belarus ordusuyla birlikte planladığı dev ortak askeri tatbikata 100 bine kadar askerin katılması söz konusu.

ABD Savunma Bakanı’nın ziyaret ettiği Baltık ülkeleri, Rusya’nın 2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım’da olduğu gibi topraklarını ilhak etmesi ihtimalinin olduğunu savunuyorlar. Rusya’nın tarihi etki alanında bulunan ancak Sovyetler’in çöküşü ardından NATO’yla ilişkilenen Letonya, Estonya ve Litvanya’nın özellikle hava savunma sistemlerinin zayıf olduğu ve NATO’nun bu alanda destek olacağı bildiriliyor.

NATO ayrıca bu yıl içinde, Rusya’nın olası ‘saldırılarına’ karşı önlem amacıyla, önemli oranda Alman Leopard tanklarını da içeren bir taburu Litvanya’ya yerleştirmişti.