ABD, Rusya ve Rojava yönetimi Cenevre-3 için tavrını açıkladı

ABD, PYD’nin Cenevre görüşmelerinde yer almayacağını, Rusya ise, De Mistora’nın PYD için yer ayırdığını, Kürtler olmadan Suriye’nin geleceğiyle ilgili karar alınamayacağını belirtti.

Suriye krizine siyasi çözüm iddiasıyla İsviçre’nin Cenevre ketinde yapılacak olan görüşmelere “Suriye muhalefeti” adına kimlerin katılacağı konusunda belirsizlik devam ederken, ABD ve Rusya’dan PYD ve Kürt halkının temsilcileri için farklı açıklamalar geldi. Rojava yönetimi ise, kendilerini dışlayan Cenevre’nin kararlarının kendilerini bağlamayacağını açıkladı.

29 Ocak’ta başlayacak olan görüşmelere ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner,  PYD’nin Cenevre’deki Suriye müzakerelerine davet edilmemesine ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Günlük basın toplantısında konuşan Toner, Türkiye’nin PYD katılırsa boykot ederiz” şantajına değinirken, “Kimin katılıp kimin katılmayacağı yönünde görüş ayrılıkları olduğunu biliyoruz. İlaveten kimlerin katılacağı Staffan De Mistura’nun tercihi. Biz de Suriyeli muhaliflerin nasıl seçileceği yönündeki işlemleri destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD ŞANTAJA BOYUN MU EĞDİ?

Görüşmelerde Kürt halkının temsil edilmesini engellemeye çalışan Türkiye’nin Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) üyesi olduğunu ve “bu süreçte önemli bir rolü” bulunduğunu ileri süren Toner’in, “Haklı olarak bazı şüpheleri var. Suriye’de barış ve düzenin sağlanması onları direkt tehdit ediyor ve onlar için varoluşsal bir sorun” demesi dikkat çekti.

Mark Toner, Birleşmiş Milletler’in (BM), görüşmelere katılacak grupların listesini henüz açıklamadığını belirtirken de “fakat bizim anladığımız kadarıyla PYD bu hafta yapılacak toplantıda olmayacak” dedi.

Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu ve sürekli görüşme halinde olduklarını belirten Toner, detay vermekten kaçındı.

Toner’in bu sözleri, “ABD’nin, Türkiye’nin boykot şantajına boyun eğdiği” şeklinde yorumlandı.

'ROJAVA'NIN İRADESİNİ YOK SAYAN CENEVRE'NİN KARARLARI KÜRTLERİ BAĞLAMAZ'

TEV-DEM, PYD ve Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ise, Suriye’nin geleceğinin belirlenmesi sürecine Kürtlerin dahil olmasını ve Demokratik Suriye Projesini görüşmelere sunmasını özellikle Türkiye’nin engellemeye çalıştığını, bu durumda Cenevre-3’ün de başarısız kalacağını belirtiyor.

TEV DEM Yürütme Kurulu üyesi Aldar Xelil, Kürt halkının iradesini tanımayan Cenevre görüşmelerinin sonucunun ve alacağı hiçbir kararın Kürt halkını bağlamayacağını ifade ederek “Demokratik Suriye Projesinden bir milim geri adım atmayacaklarını ve çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini” söyledi.

RUSYA: KÜRTLER OLMADAN SURİYE'NİN GELECEĞİYLE İLGİLİ KARAR ALINAMAZ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov da, Cenevre görüşmelerinde “Suriye görüşmelerinin ilk aşaması için PYD’ye davetiye gönderilmediğini belirtti. Gattilov, ancak BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın PYD için yer ayırdığını, bunun da PYD’nin ileriki aşamalarda davet edileceği anlamına geldiğini söyledi.

Gennadiy Gatilov, “Biz Kürtlerin görüşmelerde bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Kürtler Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor ve Suriye topraklarının önemli bir bölümünü kontrol ediyor. Bu nedenle Kürtler olmadan herhangi bir problemin çözülmesi ya da Suriye’nin geleceğiyle ilgili herhangi bir karar alınması kabul edilemez” dedi.

Farklı kulvarlarda yürütülen tartışmalar ve Kürt halkının iradesinin Türkiye’nin baskısıyla görüşmelerin dışında bırakılması, başlamasına saatler kalan Cenevre-3 görüşmelerini şimdiden şaibeli hale getirmiş görünüyor.