ABD Senatosu ‘mali uçurum’u önleme tasarısını onayladı

ABD Senatosu ‘mali uçurum’u önleme tasarısını onayladı

ABD Senatosu, vergi artışları ile kamu harcamalarında kesintilerden oluşan ‘mali uçurum’u önlemeyi hedefleyen vergi artışları konusundaki tasarıyı onayladı.

Yüksek gelirlilere ek vergiyi ön gören tasarı, ABD Başkan yardımcısı Joe Bidden ile Senato’daki cumhuriyetçiler arasında yapılan uzun görüşmeler ardından geldi.

Temsilciler Meclisi’nin tasarıyı daha sonra ele alması bekleniyor. Tasarının Temsilciler Meclisi'nde görüşülmesiyle ilgili tarih henüz belirlenmedi. Tasarının geçerlilik kazanması için hem Senato hemde Temsilciler Meclisi tarafından kabul görülmesi gerekiyor.

Senato ve Temsilciler Meclisi birleşiminden oluşan ABD Kongresi ‘mali uçurum’ için tanınan yasal sınırı aştı. Ancak Salı günü ABD’de izin günü olduðu için piyasaları etkilemeyecek.

Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde devreye giren vergi indirimi, ABD saatiyle 05.00’da sona erdi.

Söz konusu vergi indirimi devreye girdiðinde, bir başka yasa da yürürlüðe girmişti. ABD’de ‘mali uçurum’ olarak tanımlanan söz konusu yasa, bütçe açıðının sınırlarını belirliyor. Buna göre bütçe açıðını kontrol altında tutacak yeni bir yasa söz konusu olmadıðında, 1 Ocak 2013’te 600 milyar dolar tutarındaki vergi artışı ve kamu kesintilerinden oluşan ‘mali uçurum’ yasası otomatikman devreye giriyor.

Mevcut durumda Senato tarafından onaylanan yasa Başkan Barack Obama’nın geri adım attıðı 400 bin dolar üzeri gelir sahiplerinin ek vergilendirmelerini içeriyor. Obama Demokratları 250 bin dolar üzeri gelir sahiplerinin vergilendirilmelerini hesaplıyorlardı.

ABD Başkanı Barack Obama, tasarının kabulu ardından yaptıðı açıklamada, Senato'yu geçici önlem olarak tanımladıðı tasarı onaylamasından ötürü kutlayarak, Kongre'yi tasarıyı gecikmeksizin onaylamaya çaðırdı.

Bununla birlikte Federal bütçede 10 yıl içerisinde 1.2 trilyon kesintiyle ilgili plan ise 2 ay ertelendiði bildirildi.