ABD Suriye muhalifler koalisyonunu resmen tanıdı

ABD Suriye muhalifler koalisyonunu resmen tanıdı

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu resmen tanıdıklarını açıkladı. ABD’nin bu kararına tepki gösteren Rusya ise, “ABD tüm kartlarını koalisyonun askeri zaferine oynuyor” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu, Suriye halkının tek "meşru temsilcisi" olarak resmen tanıdıklarını söyledi. ABC televizyonuna konuşan Barack Obama, "Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nun şimdi artık yeteri kadar kapsayıcı olduðuna, Suriye halkını yeterli oranda yansıttıðı ve temsil ettiðine karar kıldık. Onları Esad rejimine muhalif Suriye halkının meşru temsilcisi olarak görüyoruz'' dedi.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduðu koalisyonla baðı bulunan ‘bazı’ silahlı gruplara dikkat edilmesi gerektiði uyarısında bulunan Obama, ABD'nin aşırılık yanlısı unsurları desteklemeyeceðini ileri sürdü.

EL NUSRA TERÖRÝST ÖRGÜT OLARAK ÝLAN EDÝLDÝ

Obama, ABD’nin dün terör listesine aldıðı El Kaide baðlantılı El Nusra Cephesi'ne de dikkat çekerek, “Esad rejimine karşı çıkanlar arasında, Irak'taki El Kaide ile baðlantılı küçük bir unsur var ve onları, El Nusra Cephesi'ni bir terör örgütü olarak ilan ettik” dedi.

RUSYA’DAN KARARA TEPKÝ

Rusya, ABD’nin Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu resmen tanımasına tepki gösterdi. Rusya’ya göre ABD bu adımıyla tüm kartlarını muhaliflerin silahlı zaferine kullanıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD tüm kartlarını koalisyonun askeri zaferine oynuyor” diye tepki gösterdi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nu daha önce, aralarında El Nusra’nın da bulunduðu muhaliflere açıktan her türlü desteði veren Türkiye ile, Ýngiltere ve Fransa’da destek vererek resmen tanıdıklarını açıklamıştı.