ABD ve Rusya ‘çatışmasızlık’ üzerinde anlaştı

ABD ve Rusya, Suriye'de 27 Şubat'ta başlayacak geçici bir çatışmasızlık üzerinde anlaştı. DAİŞ ve Nusra cephesi kısmi çatışmasılığın dışında tutulacak.

Anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rus mevkidaşı Sergei Lavrov'un hafta sonu yaptığı görüşmeleri takiben sağlandı. Beyaz Saray, Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ile ABD Başkanı Barack Obama'nın Putin'in isteği üzerine telefon konuşması yaptıklarını açıkladı. İki lider, Suriye'de planlanan çatışmasızlık koşullarını değerlendirdiler.

İkilinin görüşmesinin ardından Suriye'de hafta sonundan itibaren geçerli olmak üzere geçici ve kısmı çatışmasızlığın başlayacağı duyuruldu.

Çatışmasızlık Suriye'de DAİŞ ve El Nusra Cephesini kapsamayacak.

Çatışmasızlık kapsamında ABD ve Rusya, muhalifleri bombalamayı bırakacaklar ve tüm grupların temsil edildiği ateşkeş gözlem grupları oluşturulacak.

Dünya güçleri Münih'te 12 Şubat'ta yapılan zirvede bir ateşkes üzerinde uzlaşmış, bunun geçen Cuma gününe kadar hayata geçirilmesi de kararlaştırılmış ancak bu gerçekleşmemişti.

Hafta sonu Humus ve Şam'da yapılan, DAİŞ'in üstlendiği saldırılarda 140'tan fazla kişi yaşamını yitirmişti.

Uzmanlar, ilk ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girme tarihinin aşılması ve hali hazırda süren çatışmalar nedeniyle, etkin bir ateşkesin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.

Bu arada ‘Suriye muhalefeti’nin çatı örgütlenmelerinden Yüksek Müzakere Komitesi, ateşkes ve barış görüşmeleri çabalarını ele almak üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplandı.

Komite ateşkese uyacaklarını ancak bunun için kuşatmaların kalmasını, insani yardımların dağıtılmasına hız verilmesini ve rejimin saldırılarını sonlandırmasını talep ediyorlar.

Ateşkese dahil olacak tarafların 26 Şubat gecesine kadar ateşkesi kabul ettiklerini bildirmeleri gerekiyor.

Öte yandan bu gelişmelerden bağımsız olarak Suirye hükümeti 13 Nisan'da Parlamento seçimleri yapılması çağrısında bulundu.

En son parlamento seçimleri 2012 yılında yapılmıştı.