ABD’de silah tüccarları mesai yapıyor

ABD’de silah tüccarları mesai yapıyor

ABD’nin Newton kenti ilkokulunda gerçekleşen katliamdan sonra silah ve mühimmat satışları arttı. Silah ve aksesuarlarının en büyük tedarikçisi Brownells, internet sitesinde teslimat sürelerinin ‘aşırı talep’ nedeniyle daha uzun olabileceðini bildirdi.

Brownells direktörü Peter Brownell, şirketinin son 72 saat içerisinde, 3,5 yıl içerisinde satı kadar AR-15 tüfek kartuşu satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Newtown’da bir buçuk hafta önce ilkokulundaki saldırıda saldırgan AR-15 silahını kullanmıştı. Söz konusu saldırıda 20 çocuk ile 6 öðretmen hayatını kaybetmişti.

Olaydan birkaç gün sonra silah satışının yapıldıðı dükkânlar, satışlarda aşırı bir artış olduðunu bildirmişti. Silah alımındaki zorunlu güvenlik kontrolü bekleme süresi rekor düzeye ulaşmıştı.

Newtown’daki olay ABD’de daha sıkı silah yasalarının çıkarılmasına dönük tartışmaları alevlendirdi. Bundan dolayı da silah severlerin daha fazla silah aldıkları belirtiliyor. Bu durum çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan ciddi silahlı saldırılar ardından kendisini tekrarlarken, bu kez ateşli silahlar ve ilgili ürünlere talebin görülmemiş düzeyde olduðu kaydediliyor.

Dünyanın en büyük silah endüstrisine sahip ABD’de yılda 3 milyondan fazla silah üretilirken yıllık cirosu 2.5 milyar doları aşıyor. 2004 verilerine göre ülke genelinde 283 milyon silah bulundurulurken, bu silahlar sonucu yılda ortalama 30 bin insan ölüyor, 100 bin kadarı da yaralanıyor.