Adalet Divanı haksız enerji zamlarına dur dedi

Adalet Divanı haksız enerji zamlarına dur dedi

Avrupa Adalet Divanı, gaz ve elektrik abonelerinin yeterli bilgi almadan ödemek zorunda kaldıkları zamların haksız olduğuna hükmetti. Mahkeme, abonelerin geçmişe yönelik zamlara ilişkin geri ödeme taleplerine sınırlama getirilmesini de reddetti. 

Avrupa Adalet Divanı’nda görülen davada, Almanya’daki gaz ve elektrik sağlayıcısı şirketlerin müşterilerini yapılacak zamların gerekçeleri konusunda da bilgilendirmesi gerektiğine karar verildi. Avrupa Birliği (AB)‘nin diğer ülkelerinde de dikkate alması gerekecek kararda, tüketicilerin geçmişteki alacaklarını talep etmelerine de olanak sağlanıyor. 

Lüksemburg’daki Adalet Divanı’nda iki Alman şirketine karşı açılan davada alınan kararda, enerji sağlayıcısı şirketlerin yapacakları zamlarla ilgili olarak müşterilerini önceden bilgilendirmesi gerektiğine dikkat çekildi. Şirketlerin tek yanlı olarak enerji fiyatlarını yükseltmelerinin Avrupa hukukuna aykırı olduğunun altı çizilen kararda,  üye ülkelerin tüketici haklarını korumak için daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

Davaya konu olan Almanya’daki enerji sağlayıcısı şirketler, müşterilerini zamlar konusunda önceden bilgilendirmelerine rağmen, zamların gerekçeleri, şartları ve çerçevesi hakkında detaylı bilgi vermiyorlardı. Adalet Divanı’nın kararı gereği, gaz ve elektrik abonelerinin geriye dönük şikayet hakkı da mümkün olacak. Yargıçlar, kararın Almanya’daki enerji sağlayıcısı şirketlerin büyük oranda zarar edebileceğine ilişkin iddiaların ise gerçekçi olmadığını vurguladılar.