Adalet Divanı: İşsiz AB vatandaşlarına sosyal yardım verilmeyebilir

Avrupa Adalet Divanı, Almanya’ya taşınan Avrupa Birliği (AB) vatandaşı işsizlere sosyal yardım verilmemesi kararının ‘haklı’ olduğuna hükmetti.

Avrupa Adalet Divanı, Almanya’ya taşınan Avrupa Birliği (AB) vatandaşı işsizlere sosyal yardım verilmemesi kararının ‘haklı’ olduğuna hükmetti. Mahkeme, iş bulamayan AB vatandaşlarının ‘iş arama kaydıyla’ geldikleri ülkeye geri gönderilemeyeceği kuralına da vurgu yaptı.

İsveç vatandaşı Bosnalı Alimanoviç ailesinin Almanya’da yaptığı sosyal yardım (Hartz IV) başvurusunun reddedilmesi üzerine yaptığı itiraz, Federal Sosyal Mahkemesi tarafından Lüksemburg’daki Adalet Divanı’na taşındı. Adalet Divanı’na bağlı Genel Mahkeme’de dün görülen davada, Alman makamların İsveç vatandaşı aileye sosyal yardım maaşı vermemesi kararının ‘haklı’ olduğuna hükmedildi.

Mahkeme yargıçları, herhangi bir AB ülkesinden Almanya’ya veya diğer bir üye ülkeye taşınan bireylere maddi yardım yapılmasının zorunlu olmadığına karar verdi. Kararda ayrıca, iş aramak için gelen bireylere iş bulma konusunda destek verilmesinin de mecburi olmadığı belirtildi.

İŞ BULAMAYANLAR SINIRDIŞI EDİLEMEZ

Mahkeme her ne kadar sosyal yardım konusunda işsiz AB vatandaşlarının beklentilerine uygun karar vermezken, iş bulamayan AB vatandaşlarının geri gönderilmelerinin söz konusu olamayacağına da hükmetti.

Kararda, AB vatandaşlarının 6 ayı aşan sürede Almanya’da iş bulamaması halinde bile, ‘iş aradığını kanıtlaması’ kaydıyla ülkede kalabileceği hükmüne varıldı. Ancak, işsiz AB vatandaşları iş aradıklarını kanıtlayamazlar ise, Alman makamları bu kişileri 6 aylık bekleme süresinden sonra da sosyal yardımlardan mahrum edebilecekler.

AB ülkelerinin vatandaşları diğer bir birlik ülkesine taşınmaları halinde 3 ile 6 ay arasında bir süre sosyal yardım olanaklarından yararlanamıyorlar. Bu sürelerin dolması ardından ise, iş aradıklarını ispat etmek zorundalar.

Almanya’da sağ partiler ile işveren sendikaları, diğer AB ülkelerinden gelen işsiz bireylere sosyal yardım maaşı bağlanmasına karşı çıkıyorlar. Özellikle sağcı politikacılar, sosyal yardımların gelir düzeyi düşük olan AB ülkelerinden ‘sosyal yardım göçünü’ teşvik edeceğini ve bunun da kurumlara ek mali yük getireceğini savunuyorlar.

Lüksemburg’daki dava, Alman Federal Sosyal Mahkemesi’nin yaptığı başvuru üzerine görülmüştü. Almanya’nın başkenti Berlin’e yerleşen İsveç vatandaşı Alimanaviç ailesinin yaptığı sosyal yardım başvurusu reddedilmiş ve konu federal mahkemeye taşınmıştı.