Af Örgütü, 19 Afrika ülkesini yolsuzlukla mücadeleye çağırdı

Uluslararası Af Örgütü, Batı ve Orta Afrika'daki devletleri yolsuzlukla mücadele etmeye ve yolsuzluğa tepki gösteren insan hakları savunucularına “zulmetmekten” vazgeçmeye çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü, Afrika Yolsuzlukla Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı bir raporda, Batı ve Orta Afrika'nın 19 ülkesinde yolsuzlukla mücadele eden insan hakları savunucularına yönelik "tutuklamalar", "taciz", "gözaltılar" ve "hatta ölüm" olaylarını kınadı.

Örgütün Genel Sekreteri Agnès Callamard, "Bu insanlar yolsuzluğa karşı mücadelede ve dolayısıyla temel hakların savunulmasında çok önemli bir rol oynuyorlar. Ancak gerçekler ortaya çıktığında saldırılar, korkutma, taciz ve zulmün hedefi oluyorlar" dedi.

Uluslararası Af Örgütü, yolsuzlukları araştıran Kamerunlu gazeteci Martinez Zogo'nun katledilmesini örnek olarak gösterdi. 17 Ocak'ta kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılan Zogo’nun beş gün sonra cesedi parçalanmış olarak bulunmuştu.

Togo'da gazeteci Ferdinand Ayité, hükümetin iki üyesini yolsuzlukla suçladıktan sonra 10 Aralık 2021'de tutuklandı. Ayité, 15 Mart 2023'te bir meslektaşıyla birlikte "kamu otoritesi temsilcilerini aşağılama" ve "yanlış bilgi yayma" suçlarından üç yıl hapis ve üç milyon CFA frangı (4.500 euro) para cezasına çarptırıldı. Af Örgütü’ne göre her ikisi de bu karara itiraz etti ancak güvenlikleri için ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Callamard, bölgedeki hükümetleri, yaygın yolsuzluğu körükleyen ve mağdurların adalete erişimini engelleyen “genelleşmiş cezasızlık kültürünü düzeltmeye” çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü, bu devletleri yolsuzluğa karşı "kendilerini güçlü bir şekilde korumak" için yasalar çıkarmaya, politikalar benimsemeye ve bunları pratiğe geçirmeye çağırdı.