Af Örgütü: Sudan'da siviller ‘akıl almaz dehşetin’ kurbanları

Uluslararası Af Örgütü, ordu ve paramiliter güçlerin 15 Nisan'dan bu yana savaş halinde olduğu Sudan'da sivillerin "akıl almaz bir dehşetin" kurbanı olduğunu bildirdi.

Af Örgütü "Ölüm kapımızı çaldı" başlıklı raporunda "sivil halka karşı ayrım gözetmeyen ve kasıtlı saldırılarla savaş suçlarının genelleştiğini" bildirdi.

Rapor, başkent Hartum ve batıdaki Darfur bölgesinden olaylara odaklanıyor ve Çad'ın doğusudna 181 kişiyle uzaktan yapılan görüşmelere dayanıyor.

Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, "Sudan genelinde siviller, HDK ile Sudan ordusu arasında bölgenin kontrolü için verilen şiddetli mücadele bağlamında her gün hayal bile edilemeyecek bir korkuyla karşılaşıyor" dedi.

Acled isimli sivil toplum örgütüne göre General Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki ordu ile General Muhamed Hamdan Daglo'nun Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki savaş şimdiden 3 bin 900'den fazla cana mal oldu. Birleşmiş Milletler’e göre yaklaşık dört milyon kişi yerlerinden edildi. Bunlar içe göçe maruz kalanlar ve mülteci durumuna düşenlerden oluşuyor.

Callamard, "İnsanlar evlerinde veya umutsuzca yiyecek, su ve ilaç ararken öldürülüyor. Kaçarken çapraz ateşe tutuluyorlar ve hedefli saldırılarda kasıtlı olarak vurularak öldürülüyorlar" dedi.

Callamard, "Bazıları daha 12 yaşında olan onlarca kadın ve kız çocuğu, her iki taraftaki savaşan taraflarca tecavüze uğradı ve diğer cinsel şiddet biçimlerine maruz kaldı. Güvenli yer yok” ifadelerini kullandı.

Rapora göre saldırılar hastaneleri ve kiliseleri hedef alırken, sistematik bir yağma yaşanıyor.  Raporda, "HDK ve müttefik milislerin ölüm ve yıkıma yol açtığı Darfur bölgesindeki şiddet sarmalı, geçmişte kullanılan, bazen aynı aktörlerle kullanılan yakıp yıkma taktiklerinin hayaletini yeniden alevlendiriyor" diye belirtildi.

Af Örgütü’ne göre, "Ülkede birçok tıbbi ve insani yardım merkezi yok edildi veya hasar gördü (...) Yağma vakalarının çoğu (...) HDK üyelerini zan altında bırakıyor. Personeli veya insani yardım malzemelerini veya sağlık merkezlerini ya da tıbbi birimleri kasıtlı olarak hedef alan saldırılar savaş suçu teşkil ediyor.”

Uluslararası Af Örgütü, BM Güvenlik Konseyi'ni Darfur'a yönelik mevcut silah ambargosunu Sudan'ın tamamına yaymaya ve buna saygı gösterilmesini sağlamaya çağırdı.

Agnès Callamard, "Uluslararası toplum, insani yardımı önemli ölçüde artırmalı ve komşu ülkeler, güvenlik arayan siviller için sınırlarının açık olmasını sağlamalıdır" dedi.

Callamard, "Çatışmanın tarafları üzerinde büyük etkisi olan ülkeler, insan hakları ihlallerini sona erdirmek için konumlarını kullanmalı” diye ekledi.

Af Örgütü, "İnsan Hakları Konseyi'nin bağımsız bir soruşturma ve hesap verebilirlik mekanizması kurması gerektiğini” vurguladı.