Af Örgütü İran’daki çocuk idamlarına karşı uyardı

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İran’da son yıllarda rekor düzeye ulaşan idamlar konusunda uyardı.

Af Örgütü, çocuk yaşta idam edilenlere ilişkin de çağrı yaparken, en az 49 çocuk ile çocuk yaştayken ceza alan toplamda 160 kişinin idam edilmeyi beklediğini duyurdu.

Af Örgütü tarafından yayınlanan raporda, İran’da çocuk yönelik idamları sert bir dille eleştirildi. İran’ın Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiği vurgulanan raporda, 2005 yılından 2015’e kadar çocuk yaştaki 73 kişinin idam edildiği kaydedildi.  Af Örgütü, halen 49’u 18 yaşın altında olan ve çocuk yaşta yargılanmış toplamda 160 kişinin ise idam edilmeyi beklediğine dikkat çekti.

İdam edilen çocukların cinayet, tecavüz, uyuşturucu ticareti veya ‘ulusal güvenliği tehdit’ gibi suçlardan mahkum edildiğini söyleyen Af Örgütü Sözcüsü Said Boumeduha, bunlar arasında ‘Allah’a düşmanlık’ gibi suçlamalar olduğunu da hatırlattı. Sözcü, İran’da çocuk haklarının korunmamasının ‘utanç verici’ olduğunu da vurguladı.

Af Örgütü’ne göre, İran’da ‘reformcu’ olarak kabul edilen Hasan Ruhani’nin seçilmesinden sonra idamlarda ciddi bir artış yaşandı. Buna göre, 1 Ocak-1 Temmuz 2015 tarihleri arasında 700 kişi idam edilirken, bu 2014 yılı toplamına eşit bir düzeye ulaştı.

İran’da 2 yıl önce alınan bir kararla hakimlere, çocuk ve gençlerin idam cezalarının ‘manevi olgunluklarına’ göre farklı hapis cezalarına dönüştürülmesi yetkisi verilmişti. Yine çocukların yargılandığı davalar da geçtiğimiz yıldan bu yana çocuk mahkemelerinde görülmeye başlanmıştı. Ancak tüm bu kararlar uluslararası insan hakları kuruluşlarınca yetersiz bulunuyor.

İran’da çocuk yaştakilere yönelik idamlarda en acıklı durum ise kız çocuklarında yaşanıyor. 9 yaşın üzerindeki kız çocukları, İran yasalarına göre ağır suç işlemeleri halinde idamla cezalandırılabiliyor.