Af Örgütü’nden Tayvan’daki idamlara sert tepki

Af Örgütü’nden Tayvan’daki idamlara sert tepki

Tayvan’da adam öldürme suçundan idama mahkum edilen 6 kişinin cezası infaz edildi. Uluslararası Af Örgütü, ülkede bu yıl ilk kez gerçekleştirilen toplu idamları ‘soðukkanlı cinayet’ olarak tanımlayarak kınadı.

Tayvan Adalet Bakanı yardımcısı idamlarla ilgili yaptıðı açıklamada, 6 kişinin Cuma günü ülkenin merkezindeki Taichung kenti ile

kuzeyindeki bir cezaevinde olmak üzere 3 ayrı cezaevinde idam edildiklerini bildirdi. Açıklamada, 6 kişinin idamıyla ilgili, “Vahşice işledikleri suçlar nedeniyle merhamet göstermek için hiçbir neden yoktu” dendi. Cezaları infaz edilen 6 kişinin adam öldürme suçundan idama mahkum edilen kişiler oldukları belirtildi.

Tayvan’da bu yıl gerçekleşen ilk toplu idama Uluslararası Af Örgütü sert tepki gösterdi. Af örgütü, 6 kişinin idamını ‘soðukkanlı cinayet’ olarak tanımlayarak kınadı. Af örgütü adına Roseann Rife tarafından yapılan açıklamada, hükümetin idam cezasını uygulamaya devam ederken, idam cezasını sona erdirmek istediðini söylemesinin hiçbir inandırıcılıðı olmadıðı belirtildi. Açıklamada, “Cezaevlerinin dolu olması veya idam cezasına halkın sözde desteði ile birinin hayatını almayı haklı göstermek iðrençtir” dendi.

Tayvan’da son zamanlarda idam cezasıyla ilgili tartışmalar alevlenmiş durumda. Bir video kaydında 29 yaşındaki bir zanlının ‘2 veya 3 kişiyi öldürsem de en fazla ömür boyu ceza alırım” sözleri ülkede büyük tepki toplarken, idam cezasının uygulanmasına dönük çaðrılar yapılıyor. Gözlemciler, söz konusu idam taleplerine destek vererek kamuoyunu yönlendirdiðini söylüyor.

Tayvan’da 2005 yılındaki moratorium ardından Şubat 2010’da 4 kişi, Mart 2011’de ise 5 kişi idam edildi. Tayvan resmi Merkezi Haber Ajansı’na göre, ülkede idamı koridorlarında toplam 55 kişi bulunuyor.