Afgan göçmenler Pakistan’dan sonra İran’dan sınır dışı ediliyor
Yüz binlerce Afgan’ın Pakistan tarafından evlerine dönmeye zorlandığı bir dönemde, İran'dan göçe zorlanan Afganların sayısı da geçen ay iki katına çıktı.
Yüz binlerce Afgan’ın Pakistan tarafından evlerine dönmeye zorlandığı bir dönemde, İran'dan göçe zorlanan Afganların sayısı da geçen ay iki katına çıktı.
AFP'ye konuşan mültecilerden sorumlu Abdullah Kayomi, Cumartesi gününden bu yana en az 14 bin 480 Afgan'ın Afganistan'ın batısındaki Herat kenti yakınlarındaki İslam Kala sınır karakolundan geçtiğini belirtti.
Kayomi, Afganistan’a dönenlerin bir ay öncesine göre iki kat arttığını söylerken, günlük geçiş yapan Afgan sayısının bin 500 ila 2 binden 3 bin ila 4 bin 500'e yükseldiğini kaydetti.
Bu geri dönüşler, Pakistan’ın baskısıyla yüzbinlerce kişinin Afganistan’a geri dönmek zorunda kaldığı bir döneme denk geldi. Pakistan’ı terk eden Afganların sayısı 200 bine ulaştı.
Pakistan hükümeti tahminen 1.7 milyon yasadışı Afgan'ın ülkeyi terk etmesi için 1 Kasım'a kadar ültimatom vermişti.
Abdullah Kayomi, "Pakistan yurttaşlarımızı sınır dışı etme kararı aldığında, sayılar burada artmaya başladı" dedi.
İranlı yetkililer açıklama yapmazken, kasım ayı başlarında resmi Irna ajansı bir polis memurunun "düzensiz durumdaki" 15 bin Afgan'ın dört gün içinde evlerine döndüğünü söylediğini aktardı.
İran, Afganistan ile 900 km'lik bir sınırı paylaşıyor ve 40 yıldır süren çatışmalardan kaçan Afganlar başta olmak üzere mültecilere ev sahipliği yapan önemli bir ülke durumunda.
Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre yaklaşık 4,5 milyon Afgan bu ülkede yaşıyor.
Afganlar, İran'da yasal olarak yaşıyor olsalar bile baskı altında ülkeyi terk etmek zorunda kaldıklarını bildirdiler.
AFP’ye göre İslam Kala'ya gelen Afganlar, yasal olarak ülkede bulunmalarına rağmen gözaltına alındıklarını ve daha sonra İran'dan sınır dışı edildiklerini söylediler.
Son yıllarda Afgan karşıtı duygu da İran’da güçlendi. Eylül ayında "Middle East Eye" internet sitesinde yayınlanan bir habere göre, “terör saldırıları” ve “radikalleşme korkusu” nedeniyle bazı alışveriş merkezlerine ve hatta ülkenin bazı vilayetlerine Afganların girişleri yasaklandı.