Afrika’da gergedanlar yok olmayla karşı karşıya

Yüzde 70’e yakını Güney Afrika’da yaşayan Afrika gergedanlarının ticari amaçlı katledilmelerinin önü alınamıyor.

Yüzde 70’e yakını Güney Afrika’da yaşayan Afrika gergedanlarının ticari amaçlı katledilmelerinin önü alınamıyor. Gergedanların boynuzlarının özellikle Asya ülkelerinde tıbbi amaçlarla kullanılmasını fırsat bilen avcılar, her yıl bini aşkınını avlıyor.

Güney Afrika’da 2013 yılında 1000, 2014 yılında ise bin 200 gergedan katledilmişken, bu sayının 2015’te daha da arttığı tahmin ediliyor. Önlem alınmaması halinde önümüzdeki 10 yıl içinde Güney Afrika’daki gergedanların tümüyle yok olacağı öngörülüyor.

Afrika’daki gergedanlar Çin ve Vietnam’da geleneksel tıp alanında kullanılıyor. Afrika’nın yanı sıra tüm kıtalardaki gergedan katliamlarından elde edilen boynuzların yüzde 70’i bu iki ülkede satılıyor.

Çin ve Vietnamlı geleneksel tıp uzmanları, gergedan boynuzundan elde edilen tozların ateş düşürme, kanseri geriletme, burun kanamalarını önleme ve iktidarsızlığa karşı tedavide kullanıyor.

Yapılan araştırmalara göre, gergedan boynuzundan elde edilen tozların kilosu 60 bin dolara satılıyor.

Güney Afrika’nın dışında gergedanların yaşadığı diğer ülkelerde katliamları önlemek için ağır yaptırımlar öngörülüyor. Geçtiğimiz aylarda Tanzanya’da üzerlerinde 11 adet gergedan boynuzu bulunan 4 Çinli, 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gergedanların Afrika’da yaklaşık 50 milyon yıldan bu yana yaşadıkları biliniyor.