Afrika’ya 15 yılda 100 milyon hektar ormanlık alan

Paris’te devam eden COP21 iklim zirvesinde AU, Almanya Kalkınma ve İşbirliği Bakanlığı ile Amerikan World Resources Institute tarafından oluşturulan inisiyatif kapsamında Afrika’da 100 milyon hektarlık alanın ağaçlandırılması hedefleniyor.

Paris’te devam eden COP21 iklim zirvesinde Afrika Birliği (AU), Almanya Kalkınma ve İşbirliği Bakanlığı ile Amerikan World Resources Institute tarafından oluşturulan inisiyatif kapsamında Afrika’da 100 milyon hektarlık alanın ağaçlandırılması hedefleniyor. 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi amaçlanan projeye 11 Afrika ülkesi katılıyor.

Afrika Topraklarının Yeniden Ağaçlandırılması (AFR100) adı verilen inisiyatife Etiyopya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Nijer, Uganda, Burundi, Ruanda, Liberya, Madagaskar, Malawi ve Togo destek veriyor. Bu ülkeler, 2030 yılına kadar 30 milyon hektarlık (300 bin kilometrekare) alanı yeniden ağaçlandırmayı vaat ediyor.

İnisiyatif hakkında bilgi veren Nijer eski Başbakanı İbrahim Assan Mayaki, daha önce Malawi, Etiyopya ve Mali’de gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarının AFR100 projesinin başarıya ulaşabileceğini gösterdiğini söyledi.

AFR100’ün ilanının duyurulduğu basın açıklamasında ise, 13 Afrika ülkesinin ormanlık alanların genişletilmesi projesini küresel ısınmayla mücadele programlarının parçası olarak gördüğü vurgulandı.

Ormanlık alanlar, küresel ısınmaya yol açan karbondioksit ve diğer gazları emmeleri nedeniyle oldukça önemli. Bunun yanı sıra ormanlar ve tarımsal alanların artmasıyla birlikte yoksul ülkelerdeki çiftçilerin üretim artışı ile birlikte gelirlerinin çeşitlendirilmesi de sağlanmış olacak.

Le programme AFR100 bénéficiera de financements de la Banque mondiale et d'investissements de la part du secteur privé.