Ağır hasta Basklı kadın tutsak için özgürlük talebi

Fransa’da 13 yıldır hapiste bulunan ve hastalığı nedeniyle hakim kararıyla serbest bırakılması istenen ETA’lı tutsak halen cezaevinde.

Lorentxa Guimon adlı Basklı kadın tutsağın serbest bırakılması için yüzlerce Basklı ve Fransız eylem düzenledi.

Bask Vatanı ve Özgürlük (ETA) adlı örgüte üye olan Lorentxa Guimon,  2003 yılında tutuklanmış ve 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sindirim sistemindeki kronik Crohn hastalığı  nedeniyle geçtiğimiz yılın Kasım ayında mahkeme tarafından şartlı salıverilmesine karar verilen Guimon halen cezaevinde tutuluyor.

Guimon’un serbest bırakılmasını isteyen Bretonya bölgesinin başkenti Rennes’de toplanan yüzlerce Breton, Basklı ve Fransız ile yerel seçilmişler bir eylem düzenledi.  500 kadar eylemcinin katıldığı eylemde Bretonca, Baskça ve Fransızca yapılan konuşmalarda, Basklı tutsağa yönelik haksız uygulamaya son verilmesi çağrısı yapıldı.

Lorentxa Guimon’un şartlı tahliyesine yönelik mahkemece verilen karara savcılık itiraz etmişti. Guimon’un ‘terörizm’ suçundan ceza alması nedeniyle savcılığın bu tür itirazları rutin olarak kabul edilirken, Paris İstinaf Mahkemesi’nin konuya ilişkin kararını 25 Şubat’ta vermesi bekleniyor.

Bask ülkesinin bağımsızlığı için savaşan ETA, 2011 yılında silahlı mücadeleye son verdiğini duyurmuştu. Bask ülkesinin İspanya’da kalan kısmında özerklik hakkı bulunurken, Fransa’da anadil eğitimi dahil en temel haklar dahi tanınmış değil.