AI: AB mülteciler konusunda sefil bir şekilde başarısız oldu

AI: AB mülteciler konusunda sefil bir şekilde başarısız oldu

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International-AI) yayınladığı bir raporda AB ülkelerini Suriyeli mültecileri kabul etmediği için sert şekilde eleştirdi. Örgüt İngiltere ve İtalya’nın hiçbir mülteci kabul etmediğini ifade etti .

Amesty International açıklamasında sadece 10 Avrupa ülkesinin savaş mağduru Suriyelileri ülkelerine almayı kabul ettiğini belirterek, bu hakkın sunulduğu kişi sayısının da 12 bin olduğu tepkisinde bulundu.

"Uluslararası Başarısızlık: Suriye Mülteci Krizi" başlıklı raporda Avrupa Birliği’nin yardımının 1.3 milyar Euro’ya ulaştığı belirtildi.

Suriyeli mültecilerin büyük kısmının Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak'ta bulunduğu belirtilen raporda, "büyük sayılara ulaşan mültecilerle ilgili krize karşın, uluslararası toplumun Suriyeli mültecileri desteklemekte başarısız olduğu" vurgulandı.

Af Örgütü, savaş nedeniyle Suriye'de iç göçe maruz kalanların sayısının 6.5 milyon, komşu ülkelere gidenlerin sayısının ise 2.3 milyona ulaştığını belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde en fazla yer öneren ülke Almanya oldu. Almanya dışında, 27 AB ülkesi sadece 2 bin 340 yer gösterdi.

Raporda bu yıl yaklaşık 6 bin Suriyeli mültecinin AB üyesi Bulgaristan’a geçmeyi başardığı belirtiliyor. Bulgaristan, yaşanan bu göç nedeniyle Brüksel’den mali destek talep etti.

Birleşmiş Milletler, Batı ülkelerine 2014 sonuna kadar 30 bine kadar Suriyeliyi ülkelerine kabul etme çağrısı yapmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, AB’nin Suriyelilere sığınacak bir liman temin etme konusunda ‘sefil bir şekilde başarısız’ olduğunu söyledi. Örgüt, AB liderlerinin bu durumdan dolayı utanmaları gerektiğini vurguladı.