Akdeniz’de 130 göçmeni taşıyan gemi battı, kurtulan yok

Sivil toplum örgütü SOS Méditerranée, Libya açıklarında bir gemi yakınında on dolayında cenaze bulduklarını açıkladı. 130 dolayında kişiyi taşıyan gemiden kurtulan olmadığı belirtiliyor.

Zor durumdaki göçmenlere ilişkin gönüllü bir uyarı sistemi olan Alarm Phone, salı günü sivil toplum örgütünü haberdar etmişti. Alarm Phone, Libya açıklarındaki uluslararası sularda üç geminin varlığını bildirmişti.

Marsilya’da üslenen sivil toplum örgütüne ait Ocean Viking ile üç yük gemisi alana giderken, bir yük gemisi üç cenaze tespit etti.  Daha sonra Avrupa sınırlarını gözeten kurum Frontex’e ait bir araç, batan gemiyi tespit etti.

Perşembe günü alana giden Ocean Viking, geminin battığı yerin çevresinde en az 10 cenaze buldu. Kurtarma ekibinin koordinatörü Luisa Albera, hayatta kalan tek bir göçmen bulmadıklarını belirtti. Batan gemide bulunanları hayatta bulmak için hiçbir umut olmadığı kaydedildi.

Uluslararası Göç Örgütü’ne göre 1 Ocak’tan bu yana çoğu Tunus ve Libya üzerinden olmak üzere Akdeniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan en az 453 göçmen hayatını kaybetti.