Akdeniz'de göçmen trajedisi: En az 200 kişi kayıp

Libya açıklarında hafta sonu bir göçmen gemisinin batması sonucu en az 200 kişinin kaybolduğu bildirildi.

Uluslararası Göç Örgütü, hayatta kalanların aktardığı bilgilere dayanarak, Cuma ile Pazar günleri arası en az 200 göçmenin suda kaybolduğunu açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü, neredeyse her gün Akdeniz’de göçmen dramına ilişkin günlük tutuyor.

Pazartesi günü bir açıklama yapan örgüt, Libya’nın Zaviye limanı açıklarında sudan çıkarılan yedi kişinin öykülerini paylaştı. Aynı gemi içerisinde, 113 kişini suda kaybolduğu tahmin ediliyor.

Cumartesi günü İtalya haber ajansı Ansa, başka bir geminin batması sonucu 80 kişinin öldüğünü duyurdu.  Bazı kişilerin kurtarıldığı da belirtildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin son verilerine göre Cuma ve Pazar arasında Akdeniz sularında 6.600 kişi kurtarıldı.

BM, yılın başından bu yana 1150 kişinin Akdeniz sularında hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Pazar günü bir açıklama yapan Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İtalya ile Libya arasındaki deniz yolunda ölüm oranının her 35 göçmenden birine denk geldiğini söyledi.

Komiser Grandi, Avrupa ülkelerini Afrika’daki göçmenler için legal bir yol açmaya çağırdı. Grandi, göçmen ve mültecileri Akdeniz’deki kaçak yollardan korumanın tek yolunun böyle bir tedbir olacağını kaydetti.