Akdeniz ve Ege’den sonra mülteciler sınırlarda ölüyor

Akdeniz ve Ege’deki mülteci dramlarının ardından şimdi de Avrupa ülkeleri arasındaki sınırları aşmaya çalışan mülteciler ölümle karşı karşıya geliyor.

Akdeniz ve Ege’deki mülteci dramlarının ardından şimdi de Avrupa ülkeleri arasındaki sınırları aşmaya çalışan mülteciler ölümle karşı karşıya geliyor. Son 5 ayda Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışan mültecilerden en az 18’i yaşamını yitirirken, Makedonya’ya geçmeye çalışan bir mülteci daha hayatını kaybetti.

Makedonya’nın sınırını Suriye, Irak ile Afganistan’dan gelenler dışındaki mültecilere kapatması nedeniyle halen 3 bin civarında mülteci sınır boyunda bekleyiş halinde. Dün Idomeni sınır kapısı yakınlarında Makedonya’ya geçmek için demiryolunu aşmaya çalışan 22 yaşındaki bir genç elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Faslı olduğu belirlenen genç mültecinin yaşamını yitirmesi sonrasında Makedon polisi ile mülteciler arasında çatışma meydana geldi. Makedonya sınırında geçtiğimiz hafta da trene asılarak sınırı geçmeye çalışan bir genç yaşamını yitirmişti. Makedon hükümetinin aldığı karar gereği Yunanistan sınırında örülen tel örgülerin 40 kilometreye kadar uzatılması gündemde.

Mültecilerin dramı İngiltere’ye geçişler için kullanılan Manş  Tüneli’nin Fransa tarafındaki Calais yakınlarında da devam ediyor. Manş Tüneli’ndeki otoyola çıkan 16 yaşındaki Sudanlı genç kadının bir kamyonetin çarpması sonucu yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Sudanlı mülteciyle birlikte Calais ve çevresinde Haziran ayından bu yana yaşamını yitiren mültecilerin sayısı 18’e çıktı.

Calais ve çevresinde halen çoğunluğunu Doğu Afrika, Ortadoğu ülkeleriyle Afganların oluşturduğu 4 bin 500 kadar mülteci ormanlık alanda kurulan derme çatma kamplarda yaşıyor. Mülteciler gruplar halinde Manş Tüneli’nin girişine akın ederek, kamyonlara asılma suretiyle İngiltere’ye geçmeye çalışıyorlar.