Aldi'den skandal: Çalışanlar gizli kamera ile takip edildi

Aldi'den skandal: Çalışanlar gizli kamera ile takip edildi

Almanya ve bir çok ülkede binlerce maðazası bulunan Aldi’den çalışanlarına karşı skandal tedbir. Şirketin çalışanlarını gizli kameralar ve dedektiflerle takip ettirdiði ve özel hayatından maddi durumuna kadar bir çok bilgiye ulaşmaya çalıştıðı ortaya çıktı.

Haftalık Der Spiegel dergisi tarafından ortaya çıkartılan skandal, Güney ve Batı Almanya, Avusturya ve ABD’nin de aralarında olduðu ülkelerde onbinlerce kişinin istihdam edildiði Aldi Süd çalışanlarının özel yaşamları dahil bir çok bilgileri ile ne yapıldıðı ise bilinmiyor.

Der Spiegel’e konuşan ve Aldi maðazalarının güvenliðinden sorumlu bir dedektif, şirket yöneticilerinin kendisine çalışanları takip ettirmesi için ek bir görev verdiðini itiraf etti. Ýsmi açıklanmayan dedektif, şirketin çalışanların soyunma odasında bulunan askılı dolaplara gizli kamera yerleştirilmesini ve bu yolla çalışanların maddi durumları hakkında daha fazla bilgi elde edilmesini istediðini de kaydetti.

KABUL ETMEYÝNCE SÖZLEŞME ÝPTALÝ TEHDÝDÝ

Ýddianın odaðındaki güvenlik görevlisi, Aldi Süd yönetiminin teklifini red ettiðini, ancak daha sonra var olan tüm güvenlik sözleşmelerinin ve ihalelerinin iptal etmekle tehdit edildiðini söyledi. Aldi’nin bu tavrı ile olası hırsızlık olaylarına karşı alınan tedbirlerin de ötesine geçmiş olması ve çalışanların soyunma odalarını gözetlemeye kadar vardırması dikkat çekiyor.

ALDÝ ÝNKAR ETTÝ

Öte yandan Alman Haber Ajansı (DPA)’ya konuşan bir Aldi yetkilisi, şirketin sadece ‘istisnai’ durumlarda suç olaylarının ortaya çıkarılması için dedektif tuttuklarını iddia etti. Şirket yetkilisi, bu dedektiflerin çalışanları ve ya müşterileri ‘ispiyonlama’ gibi bir görevlerinin de olmadıðını savundu.

Bir başka Aldi yetkilisi de, çalışanların ‘iş temposunun kamera aracılıðıyla gözetiminin de iş sözleşmelerinde kesinlikle yer almadıðı’ iddiasında bulundu.

DAHA ÖNCE DE LÝDL AYNI ŞEYÝ YAPMIŞTI

Almanya’daki maðazalardan ve Aldi’nin rakiplerinden Lidl maðazaları da benzeri bir skandalla gündeme gelmişti. 2008 yılında ortaya çıkan skandalda, şirketin çalışanlarının gizli kameralar aracılıðı ile gözetlendiði belirlenmişti.

Ülkede uzun süren tartışmalara yol açan Lidl skandalı sonrasında, çalışanların özel yaşamını korumaya yönelik bir yasa üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. 2012 yılındaki yasa tasarısı henüz Federal Meclis’ten geçmezken, işçi sendikaları yasayı ‘yeteri kadar sıkı’ olmamakla, işverenler ise ‘güvenlik ve hırsızlık gibi olaylarla mücadeleyi engellemekle’ eleştiriyorlardı.