Alman bakan: Polis içinde ırkçılar var

Almanya’da son aylarda mültecilere yönelik ırkçı eylem ve saldırılarla gündemde olan Sachsen eyaletinde polisin de ırkçılığı tartışılıyor.

Almanya’da son aylarda mültecilere yönelik ırkçı eylem ve saldırılarla gündemde olan Sachsen eyaletinde polisin de ırkçılığı tartışılıyor. Hristiyan demokratların daha fazla polise ihtiyaç olduğunu savunduğu eyalette sosyal demokratlar ise ‘polisin niteliğini’ tartışmaya açtı.

Şubat ayında Clausnitz kasabasında polislerin ırkçıların gözü önünde mültecilere hakaretvari yaklaşımlarıyla gündemde olan Sachsen eyaletinin Başbakanı Stanislaw Tillich, daha fazla polis memuruna ihtiyaç olduğunu söylemişti. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Tillich’in bu talebine koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) İçişleri Bakanı Martin Dulig’ten yanıt geldi.

Eyaletteki polis sayısının yetersiz olduğunu savunan Tillich’e cevap veren Bakan Dulig, sorunun ‘sadece nicelik değil, niteliksel’ olduğunun altını çizdi. Die Zeit gazetesine konuşan Dulig, eyaletteki polis memurlarının ırkçı Pegida hareketi ile sağ-popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) sempatizanı olduğunu söyledi.  

Pegida ve AfD taraftarı polislerin oranının ‘ülkedeki genel orandan yüksek’ olup olmadığı sorusunu kendisine sorduğunu kaydeden Dulig, güvenlik güçlerinin kültürler arası anlayış konusunda eğitime ihtiyacı olduğunun altını çizdi.

Polislerin ırkçı eylemlere katılan ve nefret söyleminde bulunan kişilere müdahale etmemesini eleştiren İçişleri Bakanı, polis müdürlerinin de sorumluluğuna dikkat çekti.

Doğudaki Sachsen eyaleti, 2014 yılından bu yana eyalet başkenti Dresden’de kurulan Batının İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adlı ırkçı hareketle gündemde. Yabancı oranının oldukça düşük olduğu eyalette Pegida yürüyüşleri neredeyse her hafta binlerce kişinin ırkçı sloganlarına sahne olurken, birçok kasaba ve köydeki mülteci yurtlarına yönelik saldırılar da dikkat çekiyor.