Alman enerji şirketleri nükleer sonrasının maliyetine hazır değil

2022 yılında nükleer enerji üretimine tümüyle son verilmesi planlanan Almanya’da, enerji şirketlerinin nükleer santal ve atıkları temizlemek için yeterli fona sahip olmadığı bildiriliyor.

Der Spiegel dergisinin iddiasına göre, atom enerjisinden çıkılması halinde santrallerin temizlenmesi, nükleer atık ve çöpler için uygun alan tespiti ile depolanması için gereken fonlarda en az 30 milyar euro açık var.

İddiaya göre, Almanya’daki atom reaktörlerinin demonte edilmesi için 4 büyük şirket tarafından yaklaşık 39 milyar euroluk bir fon oluşturulmuş durumda. Ancak, atıkların depolanması için ciddi bir fon açığı bulunuyor.

Enerji şirketlerinin biriktirdiği fonların yetmemesinin en önemli nedeninin ise, şirketlerin atom enerisi sonrası için ayırdıkları fon miktarını yıllık faiz gelirlerine göre hesaplamaları. E.on, RWE, Vattenfall ve EnBW şirketlerinin bu fonların faiz gelirlerinin pozitif olacağını hesapladıkları, ancak faiz oranlarının düşüşünü hesaba katmadıkları belirtiliyor.

Mali uzmanlar ise, enflasyon oranı ile diğer bazı parametrelerin dikkate alınması halinde reel faiz oranlarının negatif sonuç vereceğini düşünüyor. Bu da, atom enerjisi sonrasındaki giderler için yeterli bir fon oluşmayacağını gösteriyor.

Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, geçtiğimiz aylarda nükleer santrallerin tümüyle kapatılması sonrasında oluşacak giderleri hesaplamak üzere bir bilirkişi heyeti görevlendirmişti. Bu heyetin vereceği rapor ışığında Ekim ayından itibaren kurulacak bir danışma komisyonunun çalışmalarını başlatması bekleniyor.

ENERJİ ŞİRKETLERİ SORUMLULUKTAN KAÇMAK İSTİYOR

Alman politikacıların önemli bir kısmı, enerji şirketleri tarafından oluşturulacak bir fona milyarlarca euronun aktarılmasını ve ileride yaşayacakları mali sıkıntılar nedeniyle nükleer enerjiden çıkış giderlerinin şimdiden sağlama alınmasını istiyorlar.

Şirketler ise, kamu hukukuna uygun bir vakıf kurularak para aktarılmasını savunuyorlar. Ancak şirketler, nükleer atıkların depolanması işleminden doğacak giderlerin kamu kurumların tarafından karşılanmasını istiyorlar.

Her ne kadar nükleer enerji sonrası yapılacak demontaj, temizleme ve atık depolama işlemlerinin maliyeti şimdilik 39 milyar euro olarak tahmin edilse de, bu miktarın gerçekte çok fazla olacağından endişe ediliyor. Ayrıca bilinenin aksine, tüm bu işlemlerin önümüzdeki yüzyıla kadar sarkması da olası.