Alman istihbaratı usulsüz takip skandalının faturasını 3 görevliye kesti

Alman Federal Haber Alma Servisi’nin (BND) usülsüzce yaptığı istihbarat çalışmalarının ortaya çıkması ardından başlayan skandalın faturası birkaç ajana kesiliyor.

Alman Federal Haber Alma Servisi’nin (BND) usülsüzce yaptığı istihbarat çalışmalarının ortaya çıkması ardından başlayan skandalın faturası birkaç ajana kesiliyor. Parlamentonun ortaya çıkardığı usülsüz takiplerden sorumlu tutulan bir bölüm sorumlusu ile iki ajan görevlerinden alındı.

BND’nin faaliyetlerini denetlemekle sorumlu Federal Meclis komisyonunun yaptığı çalışmalar sonucu, Alman istihbaratının birçok Avrupa hükümeti ile AB kurumları hakkında bilgi topladığı ortaya çıkmıştı. Komisyonun Sol Partili (Die Linke) milletvekili üyesi André Hahn tarafından verilen bilgilerde, BND’nin 3 bin 300 kadar telefon numarası ve emaile dair yaptığı araştırmaların usüle ve görev tarifine aykırı olduğunu söylemişti.

Bu telefon ve emailler arasında AB ve NATO üyesi ülkelerdeki hükümet kurumlarının da olduğu belirtilmişti. Die Linke milletvekili, yaptıkları denetimler sonucu BND’nin yaptığı araştırmaların sadece üçte birinin kanuna ve görev tanımına uygun olduğuna dikkat çekmişti.

Skandalın gündeme gelmesi ardından fatura birkaç BND görevlisine kesildi. BND’nin istihbarat birimlerinden birinin şefi olan bir ordu generalinin yanı sıra iki görevlinin işine son verildi. Ancak söz konusu generalin BND’den ayrıldıktan sonra tekrar ordudaki görevine geri dönmesi dikkat çekiyor.

Konuya ilişkin konuşan Yeşiller Partisi (Grünen) Milletvekili Hans-Christian Ströbele de, BND’nin yurtdışındaki Alman vatandaşlarının temel haklarını görmezden geldiğini söyleyerek, skandalın diğer bir boyutuna değindi. Ströbele, BND’nin bugüne kadar Federal Meclis’i yıllarca eksik ya da yanlış bilgilendirmiş olmasının da yasaya aykırı olduğunu söyledi.