Alman siyasetçilerden Ankara'ya baskı

Alman siyasetçilerden Ankara'ya baskı

Almanya'da bir çok siyasetçi Türkiye'deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile sokakların tepkisini değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Türkiye demokrasisi için "test" olduğunu söylerken, Avrupa Parlamenteri Elmar Brok, Erdoğan döneminin sonunun geldiğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı görevine yeni başlayan Frank-Walter Steinmeier, Bild am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada "Yolsuzluk şüphelerinin aydınlatılması konusunda Türk devletinin gücüne inanıyoruz" dedi.  Bakan, "Ankara'nın olayı aydınlatma kapasitesi bir hukuk devleti iddiasındaki tüm politikalar için test değerindedir" diye kaydetti.

Steinmeier, Ankara ve İstanbul'daki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, Türkiye'nin Almanya için çok önemli bir ortak olduğunu vurguladı. Bakan,  "Krizler ve çatışmaların yaşandığı Ortadoğu gibi bir bölgede, içeriye ve dışarıya doğru istikrar şubesi olarak güçlü bir Türkiye'ye ihtiyacımız var" diye konuştu.

Handelsblat gazetesine konuşan SPD'nin Hessen eyalet teşkilatı genel sekreteri Michael Roth, "Hukuk devleti ve yolsuzluğa karşı sonuç alıcı mücadele Avrupa Birliği'ne üyeliğin olmazsa olmaz koşuludur" diye ekledi.  Roth, kriz karşısında bir demokrasi olduğunu göstermenin Türkiye'nin çıkarına olduğunu ifade etti.

Alman Deutschlandfunk radyosuna konuşan muhafazakar Avrupa parlamenteri ve Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok, Erdoğan döneminin tamamlandığını söyleyerek, "Türk Başbakanı iktidara asılarak kendi ülkesine dramatik bir güvenirlik kaybı yaşatıyor" dedi.