Almanya’da 400 ırkçının ruhsatlı silahı var

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre, istihbarat raporlarına rağmen yüzlerce aşırı sağcı silah ruhsatı almakta zorluk çekmiyor. Ruhsatlı silahı bulunan ırkçıların sayısının en az 400 olduğu ifade ediliyor.

ARD kanalının bu akşam SWR’de yayınlanacak ‘Sağcı Terör-Yeni Tehdit’ başlıklı belgeseli için yaptığı çalışmaya göre, Almanya genelinde 400 kadar aşırı sağcı silah ruhsatı bulunduruyor.

ARD araştırmasında, birçok eyaletin iç istihbarat örgütlerinin yaptığı bilgilendirmelere rağmen yetkili dairelerin aşırı sağcılara silah ruhsatı vermeye devam ettiği sonucuna varıldı.

Araştırma kapsamında 16 eyaletin içişleri bakanlıklarına gönderilen sorulara verilen cevapların bazıları ise çelişkili bulundu. Buna göre, Bavyera, Sachsen ve Niedersachsen gibi eyaletler silah ruhsatlarının verilişine dair detaylı bilgiler verirken, bazıları ise üstünkörü cevap vermeyi yeğledi. Detaylı cevap vermeyen eyaletlerin bazı bilgileri ‘gizlilik’ gerekçesiyle sakladığı da belirtildi.

Mecklenburg-Vorpommern Eyalet İçişleri Bakanlığı’nın araştırmaya verdiği cevapta, aşırı sağcı bireylere yönelik bilgilerin yetkili daireye gönderildiği ve bu sayede bazı ırkçıların silah ruhsatlarının geri alındığı kaydedildi. Ancak bu eyaletin ruhsatlara dair detaylı istatistik değerlendirme yapmaması dikkat çekiyor.

SWR’in yine ARD araştırmasına dayandırdığı bilgilere göre, 2015 yılında Almanya genelinde 25 kadar aşırı sağcının silah ruhsatı dosyası yeniden incelendi. Ancak sadece üçünün ruhsatı geri alındı.

ARD araştırmasına göre, Federal Anayasayı Koruma Örgütü (BfV) tarafından 2014 yılında eyaletler nezdinde yaptığı bir kontrol neticesinde 400 kadar aşırı sağcının ruhsatlı silaha sahip olduğu da ortaya çıktı.

Almanya’da özellikle 2014 yılından sonra aşırı sağcıların mülteci yurtlarına yönelik saldırılarında ciddi artış görülüyor. Başta doğu eyaletlerinde olmak üzere birçok kent ve komünde mülteci yurtlarına neredeyse her hafta bir saldırı haberi geliyor.