Almanya’da aşırı sağcı şiddet katlandı

Son yıllarda mülteci sayısında büyük bir artış yaşanan Almanya’da aşırı sağcı şiddet ve tehdit eylemleri de katlanıyor.

Son yıllarda mülteci sayısında büyük bir artış yaşanan Almanya’da aşırı sağcı şiddet ve tehdit eylemleri de katlanıyor. Bu yılın ilk 11 ayında sadece mülteci yurtlarına yönelik saldırılarda bir önceki yılın toplamına oranla 3 kat artış kaydedildi.

Alman Polis Teşkilatı’nın istatistiklerine göre, çoğunluğu mülteci yurtlarına yönelik olmak üzere aşırı sağcı şiddet eylemlerinde büyük bir artış yaşandı. Kasım ayı sonuna kadar mülteci yurtlarına yönelik saldırı, taciz ve propaganda yazıları şeklinde 817 ırkçı eylem gerçekleşirken, 2014 yılına oranla 3 kat bir artış yaşandı.

Mültecilere destek oldukları gerekçesiyle siyasetçi ve insan hakları savunucuların yönelik tehdit mesajları ve şiddet eylemleri de artış gösterdi. Birçok siyasetçiye email veya sosyal medya üzerinden tehditler gönderildi.

‘İSTATİSTİKLER DAHA GENİŞ KAPSAMLI OLMALI’ ELEŞTİRİSİ

Alman polisinin mülteci yurtlarına yönelik saldırılara dair istatistikleri muhalefet partileri tarafından yetersiz bulunurken, aşırı sağcı saldırıların boyutlarını yeterince yansıtmamakla eleştiriliyor.

Konuya ilişkin konuşan Yeşiller Federal Meclis Grup Başkanı Anton Hofreiter, istatistiklerde sadece yurtlara yönelik saldırıların yer almasının yanlış olduğunu söyledi. Hofreiter, Almanya’daki aşırı sağcı şiddetin ‘yeni trajik bir boyut kazandığını’ vurguladı.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da, “sağcı şiddetin dramatik yükselişi ülkemiz için utanç vericidir’” dedi.