Almanya’da çocuk yoksulluğu: Göçmen ailelerde yüzde 40’larda

Son yıllardaki ekonomik büyümesi ve düşük işsizlik oranlarına rağmen Almanya’da her 5 çocuktan biri halen yoksulluk içinde yaşıyor.

Son yıllardaki ekonomik büyümesi ve düşük işsizlik oranlarına rağmen Almanya’da her 5 çocuktan biri halen yoksulluk içinde yaşıyor. Afrika, Ortadoğu ülkeleri ile Sırbistan’lı ailelerin yüzde 40’ına kadarının yoksulluk içinde yaşadığı Almanya’da, çocuk yoksulluk oranlarının yoğun mülteci girişi nedeniyle ciddi bir biçimde artacağı tahmin ediliyor.

Liberal Hans-Böckler Enstitüsü’ne yakın Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü (WSI) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2014 yılı itibariyle Almanya’da her 5 çocuktan biri yoksulluk sınırı altında yaşıyordu. Bu oran özellikle Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile Sırbistan’dan gelen ailelerde yüzde 40’lara kadar ulaşırken, son yıllarda sayıları artan mültecilerin de eklenmesiyle çocuk yoksulluğunun daha da artacağından endişe ediliyor.

Yapılan araştırmada, 2 çocuklu olup aylık gelirleri 1926 euronun altında olan aileler yoksul olarak nitelendirilirken, 2014 yılında yoksul aileler bünyesinde yaşayan çocukların sayısının 2 milyon 470 bin olduğu belirlendi.

WSI araştırmasına göre, Almanya’daki çocukların yüzde 19’u yoksulluk içinde iken, bu oran eyaletlerde büyük farklılıklar içeriyor. Buna göre, Oberbayern, Oberpfalz ve Tübingen’de yoksul çocukların oranı yüzde 9,1 ile 10,5 ile ülke ortalamasının yarısında iken, Bremen’de yüzde 33’ü buluyor.

Doğu eyaletlerinden Sachsen-Anhalt’ta çocukların yüzde 28,7’si yoksul ailelerden gelirken, batıdaki Düsseldorf kentinde bu oran yüzde 25 civarında.

GÖÇMENLERDE YÜZDE 40’A KADAR ÇIKIYOR

WSI araştırmasına göre, yoksulluğun en fazla olduğu gruplar arasında göçmenler ilk sırada geliyor. 2000’li yılların ortalarına göre yoksulluk oranının daha düşük olduğu belirtilen araştırmaya göre, Ortadoğu, Afrika ile Balkanlardan gelen göçmenlerin çocukları yoksulluktan en fazla etkilenenlerin başında geliyor.

WSI’ye göre, Sırbistan ile Afrika ülkelerinden gelen aileler arasında yoksulluk oranı yüzde 40’ları aşıyor.

Araştırmanın sonuç bölümünde, yoksulluğun önlenmesi için ‘herhangi bir iş yerine, iş piyasasına daha iyi entegre olmaları gerektiğine’ vurgu yapılıyor.