‘Almanya da Fransa ve Büyük Britanya gibi tehlikede’

Paris’te 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliam sonrasında Almanya’da da terörist saldırı endişesi yaşanıyor.

Paris’te 130 kişinin yaşamını yitirdiği katliam sonrasında Almanya’da da terörist saldırı endişesi yaşanıyor. CSU üyesi Stephan Mayer, benzer saldırıların Almanya’da da yaşanabileceğini vurgularken, Yeşiller’den Jürgen Trittin, Brüksel’in Molenbeek semtine benzer eğilimlerin Alman kentlerinde de yaşanacağına dikkat çekti.

N-TV’de yayınlanan Das Duell programına katılan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Federal Meclis İç Politika Sözcüsü Stephan Mayer, Almanya’nın Fransa ve Büyük Britanya gibi terörist saldırı tehdidi altında olduğunu söyledi. Paris benzeri saldırıların Berlin, Frankfurt ve Münih gibi büyük kentlerde de ‘bugün ya da yarın’ yaşanabileceğini savunan Mayer, “Biz de Fransa veya Büyük Britanya gibi tehlikedeyiz” yorumunu yaptı.

‘TEHLİKE AYLAR HATTA YILLAR SÜREBİLİR’

Almanya’da yaşayan herkesten ‘oldukça dikkatli’ olmalarını isteyen CSU sözcüsü, şimdilik ‘panik veya histeriye’ gerek olmadığını da kaydetti. Stephan Mayer, “Ancak yoğun bir tehdit durumu içindeyiz. Ve kendimizi aylar, belki de yıllar sürecek bu tehdit durumuyla yaşamaya hazırlamalıyız” diye konuştu.

Stephan Mayer, Federal Maliye Bakanı CDU’lu Wolfgang Schäuble ile CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer’in ordu birliklerinin güvenlik amacıyla devreye konması talebini de eleştirdi. Mayer, askerlerin sokaklara inmesinin ‘polisin güvenliği sağlayamadığı’ imajını doğuracağını söylerken, polisin güvenliği sağlama konusunda yeterli olduğunu da savundu.

MOLENBEEK BENZERİ EĞİLİMLER ALMAN KENTLERİNDE DE MÜMKÜN

Aynı programa katılan Yeşiller Partisi eski Meclis Grup Başkanı Jürgen Trittin ise, Belçika’nın başkenti Brüksel’e bağlı Molenbeek semtine benzer eğilimlerin Almanya’daki kentlerde de ortaya çıkacağını söyledi. Trittin, başkent Berlin ile Duisburg gibi kentlerdeki bazı semtlerde bir bütün olarak nesillerin kendi haline bırakıldığını dile getirdi.

Jürgen Trittin, göçmenlerin Alman toplumunda ‘saygı görebileceği’ ve ‘toplumun bir parçası olabileceği bir yol gösterilmesi’ gerektiğini de sözlerine ekledi.

Suriye’deki savaşın başlamasından bu yana yüzlerce kişinin DAİŞ’e katıldığı Almanya’ya en az 420 çete üyesinin geri döndüğü açıklanmıştı. Pazar günü bir röportajı yayınlanan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu kişilerden en az 70’inin çatışmalara katılan veya askeri eğitim aldığını tespit ettiklerini söylemişti.