Almanya’da her 6 kişiden biri yoksulluk tehdidi altında

Almanya’da her 6 kişiden biri yoksulluk tehdidi altında

Euro bölgesindeki durgunluğa rağmen ekonomisi göreceli daha iyi olan Almanya’da yoksulluk oranı ekonomiye ters biçimde artış gösteriyor. Ülkede her 6 kişiden biri yoksulluk tehdidi altındayken, yoksulluk en çok işsizler ile yalnız yaşayan bireyleri vuruyor.

Federal İstatistik Dairesi (Destatis) tarafından yayınlanan yoksulluk rakamları, Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen baremlere dayandırıldı. Buna göre, Almanya nüfusunun yüzde 16,1’i (13 milyon) yoksulluk tehdidi altında yaşamak zorunda.

Yetişkin erkekler arasında yoksulluk oranı yüzde 16 olurken, kadınlarda yüzde 18’e kadar çıkıyor. 15 yaşın altındaki çocukların yüzde 15,7’si yoksulluk içinde iken, bu oran 2012 yılında yüzde 15’te idi.

YALNIZ ÇOCUK BÜYÜTENLER, İŞSİZLER VE YALNIZ BEKARLAR

Almanya’da yoksulluk tehdidinin en çok vurduğu kesimlerin başında ise işsizler, yalnız yaşayan çocuklu veya bekar bireyler geliyor. İşsizler arasında yoksulluk yüzde 69,3 ile en tehlikeli boyuta ulaşırken, yalnız yaşayan çocuklu bireylerde bu oran yüzde 35’i buluyor.

Çocuğu olmayan ancak yalnız yaşayan bireylerde ise yoksulluk oranı yüzde 32’ye yaklaşıyor. Çalışan kesimler içinde ise yoksulluk yüzde 8,6 ile ülke ortalamasının yarısı civarında.

AB, yoksulluk sınırını maaşlar, sosyal yardımlar ve çocuk parası da dahil toplam gelirlerin ortalamasının yüzde 60’ı olarak belirliyor. Almanya’da bu sınır yalnız yaşayan bireyler için aylık 979 euro iken, iki çocuklu çiftler için ise 2 bin 56 euro olarak belirlendi.