Almanya‘da holigan gösterilerinin yasaklanması tartışılıyor

Almanya‘da holigan gösterilerinin yasaklanması tartışılıyor

Almanya’da Pazar günü DAİŞ sempatizanları başta olmak üzere selefilere karşı Köln kentinde sokağa çıkan holiganlara gösteri yasağı tartışılıyor. Federal İçişleri Bakanı, şiddet olaylarının yaşandığı benzeri gösterilerin yasaklanmasından yana iken, NRW eyaleti benzeri gösterilere bir daha izin vermeyeceğini duyurdu.

Nordrhein-Westfalen (NRW) eyaletine bağlı Köln kentinde Pazar günü ‘selefilere karşı’ sloganıyla düzenlenen gösteriye katılan holiganlar polisle çatışmış, en az 44 polis yaralanmıştı. Basın mensupları ve sağlık görevlilerine saldırıların da yaşandığı gösteriye, aşırı sağcı yüzlerce kişinin katılması da dikkat çekmişti.

Şiddet yanlısı futbol taraftarlarının gösterileri sonrasında, benzeri gösterilerin yasaklanması gündemde. NRW Eyalet İçişleri Bakanı Ralf Jäger, selefileri protesto amaçlı olarak düzenlenen gösterinin siyasi yönünün bulunmadığını söyledi.

Holiganların ‘gösteri hürriyetini kötüye kullandığını’ kaydeden Jäger, “bu siyasi bir gösteri değildi. Orda tam bir şiddet platformu oluşturuldu” dedi. Jäger, selefilere karşı ‘demokratik protesto’ hakkını kullanma adı altında izin istenen gösterinin, ‘Holiganlar ve aşırı sağcılar arasında yeni bir oluşum’ olarak ortaya çıktığının altını çizdi.

Eyalette bundan sonra benzeri gösterilere izin vermeyeceğini vurgulayan Jäger, gösteri öncesinde yasaklanmasını gerektirecek ‘hukuki gerekçelerin’ ellerinde olmadığını da dile getirdi.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière de, holiganların eyleminin ‘gösteri hürriyeti’ ile alakasının olmadığını söyledi. De Maizière, „böyle aşırılıklar yasaklanmalı ve bundan sonra da yasaklanacaktır. Bunlar rahatsızlık verici ve alkolle birleştirilmiş şiddet içeren taşkınlıklardır” dedi. İçişleri Bakanı, selefilere karşı demokratik protesto hakkını kullandıklarını beyan eden göstericilerin şiddetinin daha çok polis, medya çalışanları ve sağlık görevlilerine yöneldiğinin de altını çizdi.