Almanya’da iktidar partilerinde kadın kotası tedirginliği

Almanya’da iktidar partilerinde kadın kotası tedirginliği

Almanya’da iktidardaki sağ-liberal koalisyonda ‘kadın kotası’ çatlağı. Muhalefet partilerinin ön ayak olduğu ve halka açık büyük şirketlerdeki kadın yönetici oranının yüzde 40 olmasını öngören kanuna iktidar partileri üyesi vekillerin de destek vermesi bekleniyor.

Büyük şirketlerdeki kadın temsiliyetini arttırmayı hedefleyen ve Perşembe günü Alman Federal Meclisi Bundestag’da oylanacak olan kanun tasarısı iktidarı korkutuyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından tüm birlik ülkelerinde geçerli kılınmak istenen düzenlemenin geçebilmesi için iktidar ortakları Hristiyan Birlik partileri CDU-CSU ve liberal FDP’den sadece 21 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti (Die Linke) ve Yeşiller (Grünen) tarafından desteklenen kanun tasarısı üzerine iktidar içindeki ilk bölünme Eyaletler Meclisi (Bundesrat)’daki oylamada yaşanmıştı. Bundesrat’daki oylamada CDU tarafından temsil edilen Thüringen ve Saarland eyaletleri ‘evet’ oyu kullanmışlardı.

İKTİDAR PARTİLERİ OYLAMA ÖNCESİ TEDİRGİN

Kadın kotası ile ilgili iktidar partilerinin kadın vekilleri arasından farklı sesler çıkarken, oylamada ‘evet’ oyu verebilecek milletvekillerinin sayısının azımsanmayacak kadar yüksek olduğu tahmin ediliyor. Tasarıya olumlu yaklaşanların başında CDU’lu Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen ile CSU Genel Sekreteri Dorothee Bär’in ismi geçiyor. İktidar partilerini tedirgin eden gerçek ise, tasarıya açıktan destek verenlerin dışında birçok milletvekilinin gizliden destek vermesi.

CSU milletvekili Josef Göppel de, sol partiler tarafından Bundestag’a getirilen tasarıya destek vereceğini açıklamış durumda. Göppel, "eşimden azar işitmektense, parti grubundan işitmeyi tercih ederim " diyerek, şirketlerde kadın kotası getirilmesinden yana tavır aldı. Genç kadınların kendileri ile aynı yaştaki erkek meslektaşları ile eşit ilerleme şansını görmediklerini kaydeden Göppel, kadın kotası uygulamasının ücret eşitsizliğinin giderilmesi için bir adım olduğuna inandığının da altını çizdi.

CDU ve CSU’dan birçok yetkili yaptıkları açıklamalar ile başta von der Leyen olmak üzere tasarıya ‘evet’ oyu vermek isteyen vekillere uyarıda bulunuyorlar. Parti yetkililerini telaşlandıran ise, sol partiler tarafından verilen bir önergenin kendi içlerinde kabul görüyor olmasının parti disiplinini bozuyor olması.

İKİ KADIN BAKAN KARŞI KARŞIYA

Şirketlerdeki kadın kotası ile ilgili yasal düzenlemeye ilişkin iktidar içinde iki eğilim dikkat çekiyor ve her iki eğilimin başını da kadın bakanlar çekiyor. Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen uzun süredir ekonomide kadın temsiliyetinin az olmasından şikayetçiydi ve yasal düzenlemenin Eylül ayındaki genel seçimler öncesinde yapılmasını istiyordu.

Kadın kotasına karşı çıkanların başında ise Aile Bakanı ve kabinenin en genç üyesi olan Kristina Schröder geliyor. Schröder, ‘esnek kota’ adı verilen ve şirketlerin uygun gördüğü kotanın geçerli olmasını istiyor. Buna göre, şirketler yönetimde kadın kotası için uygun gördükleri oranı önceden belirleyecek ve bu hedefe en geç 2 yıl içinde geçilmesi zorunluluğu olacak. Schröder’in öncülük ettiği ‘esnek kota’ uygulaması daha önce de CDU kongresine sunulmuş ve parti politikası olarak kabul görmüştü.