Almanya’da ırkçı holiganlar ortalığı savaş alanına çevirdi

Almanya’nın doğusundaki Leipzig kentinde mülteci karşıtları ile demokratların karşılıklı eylemlerine binlerce kişi katıldı.

Almanya’nın doğusundaki Leipzig kentinde mülteci karşıtları ile demokratların karşılıklı eylemlerine binlerce kişi katıldı. Akşam saatlerinde 250 kişilik aşırı sağcı bir holigan grubu kentte birçok arabayı ateşe verirken, onlarca ev ve işyerinin camlarını kırdı.

Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adlı ırkçı hareketin Leipzig’deki kolu olan Legida’nın düzenlediği yıl dönümü eylemine yaklaşık 3 bin 500 kişi katıldı. Yılbaşı gecesi Köln kentinde mültecilerin karıştığı saldırıları bahane eden ırkçılar, mültecilerin ülkeye girişine izin verilmemesini talep eden pankartlar taşıdılar.

Irkçı yürüyüş sırasında sık sık ‘sınırdışı edin’, ‘Merkel gitmeli’ şeklinde sloganlar atıldı.

Legida’nın mülteci karşıtı eylemine tepki gösteren binlerce kişi de ‘Durchgezählt’ adlı inisiyatifin çağrısıyla yürüyüş düzenledi. Leipzig Belediye Başkanı Burkhard Jung ile Hristiyan Demokrat Parti (CDU) üyesi Sachsen Eyalet Adalet Bakanı Sebastian Gemkow da katıldı.

Öte yandan, Legida yürüyüşü sonrasında Leipzig Connewitz semtinde toplanan 250 kadar ırkçı holigan çevredeki araç ve dükkanlara zarar verdi. Irkçı holiganlar semtteki onlarca aracı ateşe verirken, birçok işyeri, banka ve toplu taşıma duraklarındaki camları kırdı.

Olaylara müdahale eden Leipzig polisi, yaklaşık 250 kadar yüzleri maskeli ırkçı holigana müdahale edildiğini ve durumun kontrol altına alındığını duyurdu. Olaylarda yaralananlar olup olmadığına ilişkin ise bilgi verilmedi.