Almanya’da mülteci düşmanlığı ‘yeni bir boyut’ kazanıyor

Almanya’da artan mülteci sayısıyla birlikte mültecilere yönelik saldırılar da yeni bir boyut kazanıyor.

Almanya’da artan mülteci sayısıyla birlikte mültecilere yönelik saldırılar da yeni bir boyut kazanıyor. Cuma akşamı, bir mülteci yurduna el yapımı bir bombanın atılması gündeme otururken, 10 yıldır iktidarda olan Başbakan Angela Merkel’i seçmen nezdinde en fazla zorlayan konu da yine mülteci meselesi.

Geçtiğimiz yıl 1,1 milyonu aşkın mültecinin giriş yaptığı Almanya’da iltica başvurusu yapanların sayısı ise 476 bin olarak açıklanmıştı. Mülteci sayısındaki artışla parallel yükselen yabancı düşmanlığı da tehlikeli boyutlara vardı.

2015 yılı içinde mülteci yurtlarına yönelik 220’yi aşkın saldırı düzenlenirken, mültecilere hakaretlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor. Geçtiğimiz gün ise, Villingen-Schwenningen’de bir mülteci yurduna el yapımı bir el bombası atılmıştı.

El bombasının piminin olmadığı anlaşılmışsa da, bombanın patlatılmak üzere mi yoksa tehdit amaçlı mı atıldığı belirlenememişti. Bu olaydan sonra, ‘mülteci düşmanlığı yeni bir boyut kazanıyor’ yorumları yapılmaya başlandı.

MÜLTECİ KARŞITI PARTİNİN OYLARI ÜÇE KATLANDI

Öte yandan mültecilere yönelik şiddet yanlısı söylemler giderek daha fazla yer buluyor. Euro karşıtı popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin lideri Frauke Petry, Mannheimer Morgen gazetesine verdiği röportajta, polisin ‘aşırı durumlarda mültecilere ateş edebilmesi gerektiğini’ söyledi.  

Petry’nin daha önce eşi tarafından dile getirilen bu öneriyi yinelemesi ise şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz yıl mülteci sayısının artmasıyla birlikte mültecilere karşı benzeri söylemleri sıkça dile getiren AfD’nin Alman halkı arasındaki popülaritesi de artıyor. Son kamuoyu yoklamaları, Eylül 2013 seçimlerinde yüzde 5 barajına takılan AfD’nin yüzde 10 ila 13 arasında bir seçmen desteğine ulaştığını gösteriyor.

MÜLTECİ POLİTİKASI NEDENİYLE MERKEL’İN İSTİFASINI İSTEYENLER ARTIYOR

Ülkedeki mülteci karşıtlığının bir diğer yansıması ise mültecilere yönelik sıkı önlemlere rağmen seçmenin Başbakan Angela Merkel’e yönelik bakışındaki değişimde görülüyor. 10  yıldır iktidarda olan ve birçok konuda Alman halkından ciddi destek gören Merkel’in popülaritesini en çok zorlayan konu da yine mülteci meselesi.

INSA kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Alman halkının yüzde 40’ı, Merkel’in mülteci politikası nedeniyle istifa etmesi gerektiğini düşünüyor.

Merkel, yaz aylarında yaşanan yoğun göç sırasında mültecilerin ülkeye girişine izin verdiği için sağ-popülist çevrelerin yoğun eleştirilerine maruz kalıyordu. AfD’ye oy vereceğini söyleyenler arasında Merkel’in istifa etmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 65’e kadar çıkıyor.

Merkel’in lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile kardeş parti CSU seçmenleri arasında da bu oran yüzde 27 civarında.