Almanya’da mülteci sayısı 1 milyonu aşacak

Türkiye ve Balkanlar üzerinden AB ülkelerine yönelik mülteci göçünün en önemli hedeflerinden Almanya’da hükümetin bugüne kadar yaptığı 800 bin mülteci tahmini çoktan aşıldı.

Türkiye ve Balkanlar üzerinden AB ülkelerine yönelik mülteci göçünün en önemli hedeflerinden Almanya’da hükümetin bugüne kadar yaptığı 800 bin mülteci tahmini çoktan aşıldı. Yılın ilk 11 ayında 965 bin mülteci Almanya’ya giriş yaparken kayıt altına alınırken, iltica başvurusu yapanların sayısının 425 bin olması dikkat çekiyor.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière tarafından açıklanan rakamlara göre, sadece Kasım ayında Almanya’ya giriş yapan mültecilerin sayısı 206 bini aştı. 11 aylık toplamda ise bu sayı 965 bine ulaştı.

De Maizière, daha önce 2015 yılı sonuna kadar 800 bin olarak belirledikleri mülteci sayısının aşıldığını, ancak yeni bir tahmin vermeyeceklerini söyledi. Bakan, son günlerde mülteci sayısındaki azalmaya rağmen, yıl sonuna kadar 1 milyona ulaşılacağını kaydetti.

Almanya’ya giriş yapan mülteciler ile iltica başvurusu yapan bireylerin sayısı arasındaki uçurum ise dikkat çekiyor. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından açıklanan verilere göre, Kasım sonu itibariyle iltica başvurularının sayısı 425 bin oldu.

GİRİŞLER SAYILIYOR, YA ÇIKIŞLAR?

Öte yandan, 965 bin mültecinin ülkeye geldiğinin tespit edilmesine rağmen iltica başvurularının yarıdan az olması çelişkili görülüyor. Ülkeye giriş yapan mültecilerin bazılarının hem sınırda hem de ülke içindeki noktalarda Easy-System adı verilen sisteme kaydedilmiş olmaları ihtimali bulunuyor.

Yine mültecilerin önemli bir kısmının Almanya’yı sadece transit ülke olarak kullandığı da tahmin ediliyor.

Ancak bunun yanı sıra, iltica başvurularını inceleyen BAMF’nin ağır işleyişinin mülteci sayılarına ilişkin çelişkilerde rol oynadığı belirtiliyor.

Almanya’ya 2014 yılında 238 bin mülteci giriş yapmış, toplam iltica başvurusu ise 202 bin olarak kayıtlara geçmişti.