Almanya’da mülteciler dil kurslarına yoğun ilgi gösteriyor

Almanya’da geçtiğimiz yıl yüz binlerce mültecinin iltica başvurusu yapması sonrasında Almanca dil kurslarına olan ilgi beklenenin kat kat üstünde çıktı.

Almanya’da geçtiğimiz yıl yüz binlerce mültecinin iltica başvurusu yapması sonrasında Almanca dil kurslarına olan ilgi beklenenin kat kat üstünde çıktı. İş ve İşçi Bulma Ajansı (BA) tarafından 100 bin mültecinin beklendiği uyum ve dil kurslarına şimdiden 220 bin mülteci katılıyor.

Çalışma Bakanlığı’na bağlı ajans (BA) tarafından verilen bilgilere göre, mültecilerin çalışma, çocukların eğitimi, resmi dairelerdeki işlerini yürütebilmeleri gibi konularda yetkin olmalarını sağlayacak dil kurslarına özel önem verildiği belirtildi. BA Yönetim Konseyi Başkan Yardımcısı Peter Clever, mültecilerin Almanya’da kalma ve topluma uyum konusunda önemli gördükleri dil kurslarına yoğun ilgisinin dikkat çekici olduğunu söyledi.

Clever, mülteciler için düzenledikleri dil kurslarına 100 bin kişiyi beklediklerini, ancak şu anda bu sayının 220 bini aştığını da belirtti. Bu kurslara oturum hakkı kazanan mültecilerin yanı sıra ülkede kalma şansı olabilecek olan ilticacılar da katılabiliyor.

BA’nın yanı sıra Federal Göç ve Mülteciler Dairesi de (BAMF) sadece iltica başvurusu kabul edilmiş mültecilerin katılabileceği dil kurslarını artık başvurusu henüz sonuçlanmamış ilticacılara da açıyor.

Çalışma Bakanlığı tarafından mültecilerin iş piyasasında daha kolay iş bulmaları amacıyla işsizlik fonları üzerinden finanse edilen dil kurslarına 320 milyon ile 400 milyon euro arasında bir bütçe ayrılıyor.  Kurslara katılan 220 bin kişinin yüzde 73’ünü Suriyeliler, yüzde 14’ünü Iraklılar, yüzde 8’ini Eritreliler ve yüzde 5’ini ise İranlılar oluşturuyor.

Almanca dil kurslarına katılanların büyük bir kısmı ise erkeklerden oluşuyor.