Almanya’da mülteciler için ‘güvenli’ ülkelerin sayısı arttırılmak isteniyor

Geçtiğimiz yıl 1,1 milyona yakın mültecinin giriş yaptığı Almanya’da mülteci göçünü engellemek için ‘güvenli ülkelerin’ sayısının arttırılması gündemde.

Geçtiğimiz yıl 1,1 milyona yakın mültecinin giriş yaptığı Almanya’da mülteci göçünü engellemek için ‘güvenli ülkelerin’ sayısının arttırılması gündemde. Bunlar arasında iç savaşın devam ettiği Mali ve Ukrayna da bulunuyor.

Federal Hükümet’in küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) tarafından yönetilen Bavyera eyaleti, halen 8 olan ‘mülteciler için güvenli ülkelere’ 12 yeni ülkenin daha eklenmesini istiyor. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Mali, Hindistan, Cezayir, Ermenistan, Moldavya ve Ukrayna’nın da aralarında olduğu 12 ülkenin bu kapsama alınmasını istedi.

Bu talebe ilişkin hazırlanan tasarı Bavyera Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilirken, tasarının federal düzeyde de kabul edilmesi isteniyor.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, Fas’ın yanı sıra geçtiğimiz yıl terörist saldırıların yaşandığı Tunus’un da bu kapsamda ele alınmasını talep ederken, bu şekilde her iki ülkeden Almanya’ya göçmen ‘teşvikinin’ önleneceğini savundu. Herrmann, bu sayede kabul edilmesi mümkün olmayan iltica taleplerinin artmasının önleneceğini de kaydetti.

Almanya’da 2015 yılında 500 bine yakın iltica başvurusu kayıtlara geçerken, ülkeye giriş yapan mültecilerin sayısının 1,1 milyona yakın olduğu duyurulmuştu. Anayasaya göre, Federal Meclis ile Eyaletler Meclisi’nde yapılan oylamalarla mültecilerin geldikleri ülkelerin ‘güvenli’ olup olmadığına karar verilebiliyor.

Güvenli olarak kabul edilen gelen mülteciler sadece bireysel olarak baskı altında olduklarını ispat etmeleri halinde iltica hakkına sahip olabiliyorlar.

Avrupa Birliği (AB) üyesi diğer 27 ülkenin yanı sıra Afrika kıtasından Gana ve Senegal ile Kosova, Karadağ, Arnavutluk’un da aralarında olduğu 6 Balkan ülkesi de ‘güvenli’ olarak kabul edilmişti.