Almanya’da Neo-Nazi karşıtı eylemlerde çatışmalar

Almanya’nın Leipzig kentinde Neo-Nazilerin düzenlediği gösteriye karşı öğrenciler başta olmak üzere birçok sol ve demokrat grup karşı gösteriler düzenledi.

Almanya’nın Leipzig kentinde Neo-Nazilerin düzenlediği gösteriye karşı öğrenciler başta olmak üzere birçok sol ve demokrat grup karşı gösteriler düzenledi. Gün boyu akşama kadar devam gösterilerde olaylar çıkarken, onlarca polis ile gösterici yaralandı.

Doğu Almanya’nın önemli kentlerinden Leipzig’de dün yaklaşık 130 kadar Neo-Nazinin düzenlediği gösteriye karşı 2 bin 500 kadar kişi karşı gösteri düzenledi. Neo-Nazilerin yürüyüşünün solcuların yoğun olduğu Connewitz semtinden de geçmesine dair isteğine karşı da sabah saatlerinden itibaren birçok gösteri düzenlendi. Leipzig polisi, Connewitz ile Nazilerin eylem düzenlediği Südvorstadt’ta gün boyunca birçok lastik yakıldığını duyurmuştu.

Neo-Nazilere karşı en büyük eyleme öğrenci grubu ‘Durchgezählt’in de aralarında olduğu 2 bin 500’ü aşkın kişi katıldı. Ancak öğleden sonra bu gruptan yaklaşık bin kişi ile polis arasında çatışma çıktı.

Çatışmalarda 40 kadar polis ile birçok gösterici yaralanırken, polis onlarca eylemciyi gözaltına aldı. Polis, Südvorstadt semtindeki Neo-Nazi eylemine karşı eylemde olan sol ve alternatif grupların saldırdığını iddia ediyor.

Olaylarda birçok çöp koyteynerinin yanmasının yanı sıra bir otobüs durağının da tahrip edildiği de bildirildi.

Çatışmalarda gözaltına alınanlar arasında Neo-Nazilere karşı duruşuyla bilinen din adamı Lothar König de bulunuyordu. König’in daha sonra serbest bırakıldığı, ancak hakkında soruşturma açıldığı da öğrenildi.