Almanya’da öğretmen açığı yüz binlerce mülteci çocuğu etkileyecek

Bu yıl içinde 1 milyona yakın mültecinin giriş yaptığı tahmin edilen Almanya’da, 200 bine yakın mülteci çocuk okula başlayabilmek için dil sınıflarına gidiyor.

Bu yıl içinde 1 milyona yakın mültecinin giriş yaptığı tahmin edilen Almanya’da, 200 bine yakın mülteci çocuk okula başlayabilmek için dil sınıflarına gidiyor. Ancak öğretmen açığı nedeniyle, mülteci çocukların eğitimde geride bırakılmasından endişe ediliyor.

Welt am Sonntag gazetesinin yaptığı araştırmaya göre, ülkedeki 16 eyalette yaşayan 200 bine yakın mülteci çocuk toplam 8 bin 264 Almanca dil sınıfı oluşturuldu. Bu sınıflarda ders verilmesi için  8 bin 500 yeni öğretmenin işe alındığı öğrenilirken, okul yaşındaki mülteci sayısının 200 binin çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

16 eyaletin oluşturduğu Eğitim ve Kültür Bakanları Konferansı (KMK) Başkanı ve Sachsen Eyalet Eğitim Bakanı Brund Eğitim Bakanı Brunhild Kurth, Almanya’daki okulların ilk kez bu denli büyük bir zorlukla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Bakan, buna rağmen okullardaki sistemin ‘çökme tehlikesi’ olmadığını da savundu.

DPhV: 8 BİN 500 DEĞİL, 20 BİN EK ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Eyaletler tarafından verilen teskin edici bilgilere rağmen, 2016 yılında gelecek mültecilerle birlikte, çocukların Almanca eğtiminde ciddi sorunlar yaşanacağından endişe ediliyor.

Bakan, mülteci çocuklarının okullara entegrasyonu için gerekli olan dil eğitiminin başarılı bir şekilde yürütülmesi için ebeveynlerle işbirliğine gidilmesinin önemine dikkat çekti.

Konuya ilişkin konuşan Alman Filologlar Birliği (DPhV) Başkanı Heinz-Peter Meidinger, eyaletlerin ciddi bir sorunla karşı karşıya kalacağını söyledi. 2016 yılında Almanya’ya gelecek mültecilere ilişkin tahmin yapmanın zor olduğunu belirten Meidinger, mevcut öğretmenler ile 2016 yılı için öngörülen yeni kadroların yetersiz kalacağı uyarısını yaptı.

DPhV Başkanı, mülteci çocuklar için açılan 8 bin 500 ek öğretmen kadrosunun yetersiz kalacağını ve en az 20 bin yeni öğretmene ihtiyaç olacağının da altını çizdi. Meidinger, acilen harekete geçilmemesi halinde, önümüzdeki yazdan itibaren bu açığın olumsuz sonuçlarının kendini göstereceğini de dile getirdi.