Almanya’da on milyonlarca civcivin imhasına yasakta ilk adım

Almanya’da kümes hayvanı yetiştiricilerinin her yıl 50 milyonu aşkın civcivi öldürmesi uygulamasına son verilmesi planlanıyor. Eyaletler Meclisi’nde kabul edilen bu yöndeki tasarının Federal Meclis’ten de onay alması gerekiyor.

Nordrhein-Westfalen eyaletinde koalisyon hükümetinde yer alan Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan yasa tasarısı Eyaletler Meclisi (Bundesrat)‘da kabul edildi. Yasa ile kümes hayvanı yetiştiricilerinin erkek civcivleri yok etmesi işlemine son verilmesi isteniyor.

Buna göre, sadece ekonomik gerekçelerle erkek civcivlerin katledilmesinin önüne geçilecek. Et ve yumurta amaçlı besicilik yapan şirketlerin yeni yasaya uyum sağlayabilmeleri için ise 2017 yılı ortalarına kadar süre tanınacak.

Yasa tasarısının gerekçe bölümünde ise, erkek civcivlerin ‘ileride yumurtlayamayacakları’ gerekçesiyle öldürülmelerinin yanlış olduğuna dikkat çekildi.

Bundesrat’ta konuya ilişkin bilgi veren Nordrhein-Westfalen Tarım Bakanı Johannes Remmel, “Hayvanlar, çöp ürünü değildir. Her yıl ülke genelinde 50 milyon erkek civcivin gazlanarak veya preslenerek yok edilmeleri kabul edilemez” diye konuştu.

FEDERAL TARIM BAKANI: CİNSİYET YUMURTADA İKEN BELİRLENSİN

Erkek civcivlerin katledilmesinin yasaklanmasına Federal Tarım Bakanlığı ise karşı çıkıyor. Hristiyan Sosyal Demokrat Parti (CSU)’lu Bakan Christian Schmidt, bakanlık olarak erkek civcivlerin öldürülmesi işleminin 2017 yılında son bulmasını istediklerini savundu.

Bakan, bunun için civcivlerin cinsiyetinin henüz yumurta içindeyken belirlemeye imkan verecek araştırmalara önem verilmesini istedi. CSU’lu bakan, bu tür bir yöntemle cinsiyet belirlenene kadar civcivlerin imha edilmesinin yasaklanmasına sıcak bakmadıklarını da söyledi.